ΥΓΕΙΑ

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά

το-αγγειακό-εγκεφαλικό-επεισόδιο-μπο-609854

Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ 15 εκατομμύρια άτομα ετησίως εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, αν αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο, οι επιπτώσεις του περιορίζονται στο ελάχιστο, επισημαίνουν οι επιστήμονες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (29/10).

Με τον ιατρικό όρο εγκεφαλικό επεισόδιο, ορίζεται μια ξαφνική διαταραχή στην λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία έγινε η βλάβη και την έκταση της βλάβης.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν αποφραχθεί μία εγκεφαλική αρτηρία ή κάποιος κλάδος της και τότε ονομάζονται «ισχαιμικά». Αντίθετα όταν ραγεί κάποιο αγγείο στον εγκέφαλο προκαλείται «αιμορραγικό» επεισόδιο.

Αιτίες των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι βλάβες των μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου, των μικρών τους κλάδων (συνήθως από αθηροσκλήρυνση ή σακχαρώδη διαβήτη) ή προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας (παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς ή αρρυθμία -συνηθέστερα κολπική μαρμαρυγή).

Είναι σημαντικό για τον καθένα:

  1. Να γνωρίζει και να ελέγχει τους προσωπικούς του «παράγοντες κινδύνου»: την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη. Να επισκέπτεται τον ιατρό του ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι.
  2. Να ελέγχει περιοδικά την καρδιά του. Να αναφέρει άμεσα στον ιατρό του τυχόν αίσθημα παλμών ή καρδιακή αρρυθμία.
  3. Να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται.
  4. Να περιορίζει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει.
  5. Να αποφεύγει το κάπνισμα.
  6. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί εγκεφαλικό επεισόδιο να παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση, να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί και να προβαίνει στους απαραίτητους επανελέγχους των εγκεφαλικών αγγείων και της καρδιάς.

Προειδοποιητικά σημάδια ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι:

  • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά σε μία πλευρά του σώματος
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση ομιλίας
  • Ξαφνική απώλεια ή «σκοτείνιασμα» της όρασης από το ένα ή και από τα δύο μάτια, ή διπλωπία («να τα βλέπει διπλά»)
  • Ίλιγγος και διαταραχή ισορροπίας – ιδιαίτερα αν συμβαίνουν ξαφνικά και για πρώτη φορά χωρίς να υπάρχουν γνωστά προβλήματα από τα αυτιά
  • Ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται απότομα, ιδιαίτερα για πρώτη φορά.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό, που ωστόσο δεν πονάει, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόκειται όμως για έμφραγμα των εγκεφαλικών αγγείων, γι’ αυτό κάθε ύποπτη ένδειξη ή σύμπτωμα χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση.

Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος γύρω σας εκδηλώσει κάποιο από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, καλέστε άμεσα ασθενοφόρο, ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση ιατρού γιατί κάποια από τα επεισόδια υποχωρούν πράγματι μόνα τους και γρήγορα. Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται «παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια» και συνήθως είναι προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου