ΥΓΕΙΑ

Aποτελεσματικότερη θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

aποτελεσματικότερη-θεραπεία-για-την-π-621515

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος στην την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται με στόχο τα νευρικά κύτταρα και εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 30 χρόνων .

Είναι η συχνότερη χρόνια εξουθενωτική νόσος σε νεαρούς ενήλικες. Αναλυτικότερα , στην χώρα μας η Πολλαπλή Σκλήρυνση πλήττει 11 χιλιάδες ανθρώπους και 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως , ενώ ο επιπολασμός της ποικίλλει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί εμφανίζεται η νόσος και τι την προκαλεί;

Φαίνεται να σχετίζεται με μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα απρόβλεπτων νευρολογικών συμπτωμάτων τα οποία επιφέρουν προοδευτικά αυξανόμενη ανικανότητα και αναπηρία. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ’’αγαπά’’ τις γυναίκες αφού τις ’’χτυπά’’ δύο φορές συχνότερα από ότι τους άντρες.

Επίσης, ’’προτιμά’’ τους λευκούς ανθρώπους καθώς απαντάται συχνότερα στους λευκούς (1/1000) και πιο σπάνια σε Ασιάτες και Αφρικανούς και ο υψηλότερος επιπολασμός απαντάται σε Βόρεια Ευρώπη, Κεντρική-Βόρεια Αμερική και Νότια Αυστραλία.
Η μελέτες Prisms

Η μελέτες Prisms PRISMS 2, 4, LTFU και 15 που μελέτησαν την θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης με την ιντερφερόνη βήτα-1α (Rebif® κατέδειξαν θεραπευτικό όφελος βάσει τόσο της κλινικής όσο και της νευροαπεικονιστικής (MRI) εκτίμησης του ποσοστού προσβολής (ρυθμού υποτροπών).

Επίσης ήταν η πρώτες μελέτες της ιντερφερόνης βήτα στην υποτροπιάζουσα ΠΣ που κατέδειξαν μείωση της επιδεινωθείσας κατά 1 βαθμό αναπηρίας στην κλίμακα EDSS (διευρυμένη κλίμακα κατάστασης αναπηρίας) καθώς και πολύ σημαντική μείωση του συνολικού φορτίου της νόσου στην ακολουθία Τ2.

Η Μετανάλυση Cochrane

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μεγάλη μετανάλυση (η μεταναλυση είναι μια μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών και τα συγκρίνει μεταξύ τους), η Μετανάλυση Cochrane, στην οποία εντάχθηκαν 44 μελέτες γύρω από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και πάνω από 17 χιλιάδες τυχαιοποιημένοι ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Rebif® και το Tysabri® (ναταλιζουμάμπη) ήταν αποτελεσματικότερα έναντι της επανεμφάνισης υποτροπών σε σχέση με το placebo, την ιντερφερόνη βήτα-1α (Avonex®) αλλά και τις άλλες θεραπείες στα 2 έτη διάρκειας της σύγκρισης. Το Tysabri αποτελεί 2ης γραμμής αγωγή. Ως εκ τούτου τα παραπάνω αποτελέσματα καθιστούν το Rebif ως την αποτελεσματικότερη 1ης γραμμής αγωγή σε σχέση με τα συγκρινόμενα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Μεταναλυση Cochrane δεν είναι πρωτοβουλία ούτε χρηματοδοτήθηκε από καμία φαρμακευτική εταιρία.

Το Cochrane Collaboration

Είναι μια διεθνή ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (31000 επιστήμονες στο σύνολο, σε 120 χώρες παγκοσμίως) που συνεργάζεται, συλλέγει και να εμπλουτίζει μια βάση δεδομένων που αποτελείται από 5000 αναλύσεις και από την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο από τυχαιοποιημένες μελέτες. Ο στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει στην βελτίωση της καλής πρακτικής στην ιατρική με σκοπό τα οφέλη των ασθενών

Τι είναι το Rebif;

Το Rebif είναι ένα ανασυνδυασμένο μόριο (με βάρος 22 kD, σχεδόν ίδιο με την ενδογενή (φυσική) ιντερφερόνη βήτα. Δρα μέσω του υποδοχέα της ιντερφερόνης βήτα, επάγοντας μια αλληλουχία γεγονότων που παρεμβαίνουν σε πολλαπλά επίπεδα των φλεγμονωδών διεργασιών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και χορηγείται υποδόρια, τρεις φορές εβδομαδιαίως.

life2day.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου