ΥΓΕΙΑ

Η καλή χοληστερόλη και ο καρκίνος του μαστού

η-καλή-χοληστερόλη-και-ο-καρκίνος-του-μ-635176

Τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, δηλαδή της HDL, μας προστατεύουν από τις παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, αυτό που είναι καλό για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για μιαν άλλη. Έτσι, σύμφωνα με ερευνητές τα υψηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και αυξημένη επιθετικότητά του σε πειράματα με ζώα.

Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον δρ. Philippe Frank από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου «Thomas Jefferson», βρήκε ότι ένας υποδοχέας της HDL χοληστερόλης, που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, μπορεί να ευθύνεται για την δράση αυτή και προτείνει ένα νέο μοριακό στόχο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Αν μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τη δράση του συγκεκριμένου υποδοχέα, ίσως μπορέσουμε να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες της HDL χοληστερόλης, διατηρώντας όμως τα επίπεδα εκείνα που είναι ευεργετικά για την υγεία των αγγείων μας», λέει ο δρ. Frank. Εξηγεί, όμως, ότι πριν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης των επιπέδων των λιπιδίων σε ασθενείς με καρκίνο, θα πρέπει να βρεθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης που απαιτούνται από τον όγκο.
Ελπίζουν, τέλος, οι ερευνητές «ότι η μελέτη τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα στοχεύουν στην αναστολή του συγκεκριμένου υποδοχέα ή στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, οδηγώντας τελικά στην πρόληψη της εξέλιξης του όγκου».

vita.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου