ΥΓΕΙΑ

Πώς η ηχορύπανση από αεροπλάνα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο – Έρευνα

πώς-η-ηχορύπανση-από-αεροπλάνα-μπορεί-639598

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, καρδιοπάθειες και προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα είναι υψηλότερος σε περιοχές με ηχορύπανση από αεροπλάνα, σύμφωνα με νέα έρευνα του κολλεγίου Imperial στο Λονδίνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, διεξήχθη κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου και μελέτησε τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης (άνω των 50 ντεσιμπέλ) σε 3,6εκατομμύρια κατοίκους.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση από τα αεροπλάνα ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και καρδιολογικά προβλήματα ήταν 10 με 20% υψηλότερος.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 700.000άνθρωποι (2% του δείγματος), που διέμεναν στις περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν περισσότερο πιθανό να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής ρόλος που παίζει για την υγεία μας η έκθεση στην ηχορύπανση», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Anna Hansell, επικεφαλής της μελέτης.

«Ωστόσο είναι λογικό η ηχορύπανση να συμβάλλει στα προβλήματα υγείας, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση ή προκαλώντας διαταραχές ύπνου», προσέθεσε η ερευνήτρια εξηγώντας ότι ο οργανισμός «ξαφνιάζεται» όταν εκτεθεί απότομα σε δυνατό θόρυβο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση.

«Η ηχορύπανση από τα αεροπλάνα είναι ενοχλητική για κάποιους ανθρώπους, κάτι που επίσης οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας προβλήματα υγείας», κατέληξε η Δρ. Hansell.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που συνδέονται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια όπως το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή κλπ.

Όπως τονίζουν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την υγεία μας οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι πολύ μεγαλύτεροι από την έκθεση στην ηχορύπανση.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου