ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ~ Δυσανεξία στη γλουτένη

Τελευταία ενημέρωση: 2013-09-14, 18:39:19
ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ~ Δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι η γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά.

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη. Χαρακτηρίζεται από μια πολύπλοκη
αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, ανοσολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη δομή αλλά και τις λειτουργίες του λεπτού εντέρου, με σταδιακή καταστροφή του βλεννογόνου και άμεσο αντίκτυπο στο βαθμό απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών.

Συνήθη συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα εκδηλώνονται από το γαστρεντερικό σύστημα και είναι διάταση & άλγος κοιλίας, έμετος, διάρροια, απώλεια βάρους, κόπωση
και καθυστέρηση ανάπτυξης (σε παιδιά). Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομο που πάσχει μπορεί να παρουσιάζει άτυπα συμπτώματα όπως αναιμία,
έλλειψη φυλλικού οξέος, και μειωμένη οστική πυκνότητα

Διάγνωση & θεραπεία

Αρχική διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να επιτευχθεί βάσει αιματολογικών εξετάσεων Οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο βάσει εντερικής βιοψίας Η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της νόσου,όμως πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν έχει γίνει οριστική διάγνωση.


Δημητριακά ή/ και άλευρα χωρίς γλουτένη

Ρύζι, Πατάτα, Καλαμπόκι (Αραβόσιτος), Χαρούπι, Σόργος, Φαγόπυρο, Κεχρί, Σουσάμι. Ταπιόκα, Αμάρανθος, Teff, Σπόροι λιναριού. Σόγια, Κινόα, Κάστανο. Ρεβίθι.

Δημητριακά ή/ και άλευρα με γλουτένη

Σιτάρι (άμυλο/ φύτρο/ πίτουρο/ ενδόσπερμα).Κριθάρι. Σίκαλη. Βρώμη, Καμούτ και άλευρα αυτών,Σιμιγδάλι, Κουσκούς. Πλιγούρι. Βύνη, Αλεύρι Spelt, Eirkorn, tmmer, Graham, Farina, Δημητριακά πρωινού από σιτάρι, Μούσλι.


Διάφορα τρόφιμα εκ φύσεως χωρίς γλουτένη

• Απλό κρέας, πουλερικά (ή προϊόντα τους 100% από κρέας), ψάρι, αυγά
• Όσπρια και ωμοί - ακατέργαστοι ξηροί καρποί
• Καλαμπόκι και ρύζι όλων των ειδών
• Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, μαργαρίνη, τυρί - εκτός εκείνων τύπου κρέμας ή άλλα τηγμένα τυριά ή με επικάλυψη μούχλας)
• Όλα τα φρούτα και λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα ή οι χυμοί αυτών)
• Διάφορα: μυρωδικά, μπαχαρικά, βότανα, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ελαιόλαδο, κ λπ.

Διάφορα τρόφιμα εκ φύσεως με γλουτένη

Στερεά
Ψωμί. Αλμυρά & Γλυκά προϊόντα αρτοποιίας,ζυμαρικά φτιαγμένα από τα δημητριακά - άλευρα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Υγρά
Μη αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά (π.χ.. Μπύρα), Καφές από κριθάρι.


*Λόγω επιμόλυνσης με γλουτένη κατα το στάδιο της συγκομιδής, της μεταφορας της αποθήκευσης ή/και της μεταποίησης

 


Προφυλάξεις για αποφυγή επιμόλυνσης κατά την παρασκευή του γεύματος στο σπίτι

  • Επιλέξτε συστατικά τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τις επιφάνειες, προετοιμασίας τροφίμων, τα μαγειρικά σκεύη, τα εργαλεία και τις ηλεκτρικές συσκευές μετά από κάθε μαγειρική διαδικασία προκειμένου να μην υπάρχει επιμόλυνση με γλουτένη.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τα χέρια σας πριν από κάθε μαγειρική διαδικασία.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε λάδι ή νερό που έχει προκύψει από το μαγείρεμα τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.
  • Μη μοιράζεστε συσκευασίες τυριού, βουτύρου, αρτυμάτων, κ.ά., με μη πάσχοντες από κοιλιοκάκη.
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη, χωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα.


Προφυλάξεις για την επιλογή γεύματος χωρίς γλουτένη εκτός σπιτιού

  • Ενημερώστε τον σερβιτόρο ότι επιθυμείτε ειδικό μενού ελεύθερο γλουτένης.
  • Επιλέξτε γεύματα τα οποία εκ φύσεως είναι ελεύθερα γλουτένης και ρωτήστε εάν είναι μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν επιμολυνθεί με αυτή {π.χ., κρέας, κοτόπουλο, ψάρι συνοδευμένο με ψητά λαχανικά, ρύζι ή πατάτα).
  • Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή περίπλοκων μαγειρεμένων φαγητών, διότι κατά ττν παρασκευή τους μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με γλουτένη.


Επισήμανση Τροφίμων

Χρειάζεται προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας των συσκευασμένων τροφίμων καθώς μπορεί να περιέχουν συνήθεις ή/ και άλλες πηγές γλουτένη ς ή
ίχνη γλουτένη ς. Εν συνεχεία ακολουθούν παραδείγματα συστατικών που αναγράφονται στην ετικέτα και αποτελούν:

Α. Συνήθεις πηγές γλουτένης

Αλεύρι σίτου. Άμυλο σίτου. Τροποποιημένο άμυλο σίτου. Πίτουρο σιταριού. Βύνη κριθαριού. Αλεύρι κριθαριού. Αλεύρι σίκαλης Αμυλο σίκαλης. Πίτουρο
βρώμης και όλα τα δημητριακά και άλευρα με γλουτένη.


Β. Άλλες πηγές γλουτένης

• Υδρολυμένη Πρωτεΐνη Λαχανικών & φυτική Πρωτεΐνη (HVP ή ΗΡΡ) που παρασκευάζεται από σιτάρι.
• Ξύδι που περιέχει βύνη {malt vinegar)
• Σάλτσα σόγιας με συστατικά που περιέχουν γλουτένη
• Μίγματα μπαχαρικών (blended spice) που μπορεί να περιέχουν σιτάρι ή προϊόντα αυτού.


Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή αμυλούχων τροφών, οι οποίες αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Επικεντρωθείτε στα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε.

Τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα νια άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού, είναι εκείνα που αποτελούνται ή περιέχουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρούμενες ποικιλίες τους και εχουν υποβληθεί σε ειδική επεξεργασια για τη μείωση της γλουτένης ή/και περιέχουν συστατικά που αντικαθιστούν το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη Βρώμη ή τις διασταυρωμένες ποικιλίες τους.

Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης» εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20mg/Kg ή τα 100mg/Kg προϊόντος αντίστοιχα

Συνήθη τρόφιμα

Τρόφιμα που προορίζονται για συνήθη κατανάλωση μπορούν προαιρετικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», εφόσον n περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20mg/Kg προϊόντος.

Η συγκεκριμένη ένδειξη δεν θα πρέπει νο αναζητείται  σε τρόφιμα που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη (π.χ.. ελαιόλαδο). Όταν υπάρχει υποψία διασταυρούμενης επιμόλυνσης του τροφίμου με γλουτένη σε κάποιο στάδιο της παραγωγικής του διαδικασίας τότε στην επισήμανση αναγράφεται n ένδειξη «μπορεί να περιέχει ίχνη......


 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=