ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Η σχολική τσάντα του παιδιού είναι πολύ βαριά;

προσοχή-η-σχολική-τσάντα-του-παιδιού-ε-675417

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς έχουν μεταξύ άλλων να σκεφτούν και θέματα άνεσης και ασφάλειας για το παιδί τους. Η σχολική τσάντα αποτελεί ένα από τα συνήθη ζητούμενα, αφού ειδικά από τη στιγμή που το παιδί ξεκινά το Δημοτικό, αυτή γεμίζει με πολλά και μεγάλα βιβλία που μπορεί να δυσκολέψουν τη μεταφορά της.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ορθοπεδικό χειρουργό Dr. Michael Wade Shrader «οι σάκες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μοιράζουν το βάρος τους σε κάποιους από τους πιο δυνατούς μύες του σώματος. Αν, όμως, δεν φοριούνται σωστά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως τραβήγματα, διαστρέμματα αλλά και κακή στάση σώματος. Και παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς είναι μικροί, άλλοι μπορεί να έχουν πιο μόνιμες επιπτώσεις στα παιδιά που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στο μέλλον».

Όπως λέει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, τα παιδιά δεν θα πρέπει να κουβαλούν τσάντες που υπερβαίνουν το 10% του σωματικού τους βάρους. Δηλαδή, ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν θα πρέπει να σηκώνει καθημερινά περισσότερα από 3 κιλά βάρους. Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιούν και τα δύο λουριά της σάκας και να προσαρμόζουν το ύψος έτσι ώστε το βάρος να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πλάτη.

Άλλες συμβουλές που δίνει ο ειδικός είναι: Όταν τα παιδιά σηκώνουν τη σάκα θα πρέπει να λυγίζουν τα γόνατα. Επίσης, αν η σάκα είναι πολύ βαριά, θα πρέπει να αφαιρούν ή να ανακατανείμουν τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα. Όταν ετοιμάζετε μαζί την σάκα των παιδιών, τοποθετείτε τα πιο βαριά αντικείμενα χαμηλά και προς το κέντρο της. Επίσης, μάθετε στα παιδιά να κουβαλούν μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα για κάθε μέρα στο σχολείο και να μην ξεχνούν, για παράδειγμα, βιβλία της προηγούμενης μέρας.

Οι γονείς θα πρέπει να αγοράζουν τσάντες που να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το παιδί. Θα πρέπει, επίσης, να παροτρύνουν το παιδί να τους ενημερώνει αν νιώθει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια, το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η σάκα δεν προσαρμόζεται σωστά στο σώμα ή ότι το παιδί κουβαλά υπερβολικό βάρος.

Παρατηρήστε αν το παιδί δυσκολεύεται να φορέσει ή να βγάλει τη τσάντα του. Αν σας φανεί πως είναι πολύ βαριά, πείτε στο παιδί να βγάλει μερικά βιβλία κι αν είναι απαραίτητο να τα μεταφέρει στα χέρια ή να τα κρατάτε εσείς, πηγαίνοντας το παιδί στο σχολείο.

Οι σχολικές τσάντες με ροδάκια είναι πιθανώς προτιμότερες για τις μικρότερες ηλικίες μαθητών, καθώς τα παιδιά μπορούν να τις κυλούν και να μην φορτώνουν όλο το βάρος στην πλάτη του. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αν είναι πολύ βαριά ακόμα και η κύλιση θα είναι δύσκολη.

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου