ΥΓΕΙΑ

Η πρώτη γυναίκα που έμεινε έγκυος χωρίς ωοθήκες

η-πρώτη-γυναίκα-που-έμεινε-έγκυος-χωρί-687996

Ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα σκόρπισε το επίτευγμα αυστραλιανών γιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να βοηθήσουν κάνουν μία 24χρονη να γίνει η πρώτη γυναίκα χωρίς ωοθήκες που μένει έγκυος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι ωοθήκες της 24χρονης από το Μπρισμπέιν ονόματι Βάλι, είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά πριν από επτά χρόνια κατά τη διάρκεια θεραπείας για τον καρκίνο.

Πριν από την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της δεύτερης ωοθήκης της η Βάλι είχε ζητήσει από τους γιατρούς να καταψύξουν ένα μέρος του ωοθηκικού ιστού της υπό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Τώρα, οι γιατροί, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέιτ Στερν, τοποθέτησαν αυτό τον ιστό στην κοιλιακή χώρα της γυναίκας,.

Οπως ανέφερε η Στερν, μετά από επτά μήνες ήπιας θεραπείας με έναν κύκλο ορμονών που χρησιμοποιούνται σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, αναπτύχθηκαν δύο ωοθήκες στα σημεία όπου είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις του ιστού, μία το 2010 και άλλη μια το 2012.

Από τη διαδικασία τελικά προέκυψαν δύο ωάρια, τα οποία οι γιατροί γονιμοποίησαν εξωσωματικά και στη συνέχεια τα μετέφεραν στην μήτρα της γυναίκας, πετυχαίνοντας την πρώτη εγκυμοσύνη σε γυναίκα χωρίς ωοθήκες.

Οι υπέρηχοι δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά και η Βάλι δηλώνει πολύ χαρούμενη καθώς περιμένει δίδυμα κοριτσάκια…

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου