ΥΓΕΙΑ

9 «ένοχοι» που πυροδοτούν την ουρική αρθρίτιδα

9-ένοχοι-που-πυροδοτούν-την-ουρική-αρ-718080

Διαιτητικοί παράγοντες, όπως το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν πόνο ουρικής αρθρίτιδας, μίας βασανιστικά επώδυνης μορφής αρθρίτιδας που επηρεάζει συχνά τα πόδια

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι «ένοχοι» που ενισχύουν τον συγκεκριμένο πόνο, τους οποίους πολύ πιθανό να μην έχετε σκεφτεί καν.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη αυξάνει το ποσό του ουρικού οξέος στο αίμα. Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, μάλιστα, το ουρικό οξύ «παραμένει» στις αρθρώσεις (ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και στα δάχτυλα των χεριών) και σχηματίζει τους κοφτερούς «κρυστάλλους», που είναι υπεύθυνοι για την ουρική αρθρίτιδα.

Ωστόσο, εάν λαμβάνετε χαμηλή δόση ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, μην παραλείπετε καθημερινά το χάπι σας, απλά ενημερώστε τον γιατρό σας και στην περίπτωση που τα επίπεδα ουρικού οξέος σας, εξακολουθούν να είναι υψηλά, ενδεχομένως να σας χορηγήσει νέα φαρμακευτική αγωγή.

Διουρητικά χάπια

Τα διουρητικά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, «ξεπλένοντας» στην ουσία το νερό και το αλάτι από το σώμα. Την ίδια στιγμή, όμως, ενδεχομένως να μπλοκάρουν την έκκριση του ουρικού οξέος από τα νεφρά, μία κατάσταση που μπορεί να επιτρέψει στο ουρικό οξύ να συσσωρευτεί, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα.

Οι ειδικοί λένε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συνδυασμός διουρητικών φαρμάκων με ειδικά σκευάσματα που επιβραδύνουν την παραγωγή του ουρικού οξέος στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει, αλλά την καλύτερη λύση μπορεί να σας την δώσει μόνο ο γιατρός σας.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας και η ουρική αρθρίτιδα είναι μία από αυτές.

Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή συγκέντρωση ουρικού οξέος και σε ευαίσθητα άτομα, μια τέτοια αύξηση μπορεί να συμβάλει σε ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που έχετε ήδη ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον βάρος

Το επιπλέον βάρος είναι ένας ακόμη παράγοντας, που μπορεί να «πυροδοτήσει» τον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας και σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αρκεί απλά να περιορίσετε τα είδη τροφίμων που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανάπτυξη της νόσου, όπως είναι για παράδειγμα το κρέας, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι η ίδια η παχυσαρκία, ενισχύει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας τόσο επειδή «προκαλεί» τον οργανισμό να παράγει περισσότερο ουρικό οξύ, όσο και εγκλωβίζοντας την αποβολή του. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση των επιπέδων του ουρικού οξέος υπό έλεγχο.

Νηστεία

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η προσπάθεια να χάσει κάποιος βάρος, ακολουθώντας τις διατροφικές συνήθειες μιας νηστείας, μπορεί να σας φέρουν αντιμέτωπους με μία επίθεση ουρικής αρθρίτιδας.

Βασικός λόγος, που ενισχύει αυτήν την άποψη, είναι ότι όταν κάνετε νηστεία αυξάνονται γρήγορα τα επίπεδα των κετονών του σώματός, οι οργανικές ενώσεις δηλαδή, που προέρχονται από την καύση του λίπους στα μιτοχόνδρια του ήπατος και απελευθερώνονται στα ούρα και στο αίμα. Οι κετόνες στην ουσία ανταγωνίζονται το ουρικό οξύ για την αποβολή τους, εντείνοντας την ουρική αρθρίτιδα.

Τραυματισμοί

Ένας μικρός τραυματισμός, όπως η πρόσκρουση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού σας, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα φαίνονται με γυμνό μάτι.

Ωστόσο, οι τραυματισμένες αρθρώσεις είναι «παράδεισος» για τη συσσώρευση ουρικού οξέος και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας, το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.

Η οστεοαρθρίτιδα, επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, που εξελίσσεται καθώς γερνάτε, είναι μια ομάδα μηχανικών ανωμαλιών που συνεπάγονται υποβάθμιση της άρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων του αρθρικού χόνδρου και του υποχόνδριου οστού και συνδέεται επίσης με ουρική αρθρίτιδα.

Άβολα παπούτσια

Αν και δεν έχουν υπάρξει μελέτες, που να εξετάζουν την επίδραση των παπουτσιών στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, φορώντας άβολα παπούτσια επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας. Μάλιστα, ο συνδυασμός υψηλού ουρικού οξέως, η προδιάθεση δηλαδή για ουρική αρθρίτιδα και τα άβολα παπούτσια που πληγώνουν τα πόδια σας, μόνο προβλήματα μπορούν να σας προκαλέσουν. Ειδικά, για τις γυναίκες, καλό θα ήταν να επιλέξουν παπούτσια με χαμηλότερο τακούνι για να μειωθεί η πίεση στα δάχτυλα.

Οικογενειακό ιστορικό

Δυστυχώς, ένας παράγοντας που έχει μεγάλη επίδραση στον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας είναι κάτι που δε μπορείτε να ελέγξετε. Περίπου το 20% των ατόμων με αρθρίτιδα έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες, ηλικίας άνω των 40 και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου