ΥΓΕΙΑ

Τι είναι τα «μυγάκια» που βλέπουμε;

τι-είναι-τα-μυγάκια-που-βλέπουμε-724790

Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα, που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα «μυγάκια», που βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτά όταν κοιτούν σε ομοιόμορφο οπτικό πεδίο.

Τα εξιδρώματα του υαλοειδούς, λοιπόν όπως ονομάζονται, μπορούν επίσης να περιγραφούν από τους ασθενείς σα στίγματα, κηλίδες, ιστούς αράχνης, κόκκους σκόνης ή μικροσκοπικά έντομα. Το χαρακτηριστικό τους είναι, ότι όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας τα βλέπουμε μπροστά μας.

Γιατί βλέπουμε «μυγάκια»;

Η συχνότερη αιτία είναι οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του υαλοειδούς, που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Το υαλοειδές είναι το gel που υπάρχει στο εσωτερικό του οπίσθιου μέρους των ματιών μας.

Με τα χρόνια, το υαλοειδές χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται κυρίως στο κέντρο. Το κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές δεν μπορεί να στηρίξει το περιφερικό, που είναι πιο συμπαγές με αποτέλεσμα να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και από την πρόσφυσή του στο οπτικό νεύρο (οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς).

Μικρά κομματάκια πιο συμπαγούς υαλοειδούς τα οποία «πλέουν» στο κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές γίνονται αντιληπτά σαν «μυγάκια». Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι, που τα βλέπουν.

Τα συναντάμε και σε νεότερα άτομα με μυωπία ή όταν υπάρχει ενδοφθάλμια φλεγμονή ή αιμορραγία υαλοειδούς. Επίσης, μετά από τραυματισμό η επέμβαση του οφθαλμού αλλά και επέμβαση στο πρόσωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι συγγενή.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Ο εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί ό,τι δεν χρειαζόμαστε. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα βλέπουμε τα μυγάκια τόσο λιγότερο τα αντιλαμβανόμαστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία.

Εάν ένα εξίδρωμα εμφανίζεται ακριβώς μπροστά στον οπτικό μας άξονα, μπορούμε μετακινώντας το βλέμμα μας σε διάφορες κατευθύνσεις να το βοηθήσουμε να αλλάξει θέση.

Όταν τα «μυγάκια» επηρεάζουν την όρασή μας αισθητά και δεν βελτιώνονται με τον χρόνο, τότε μπορούμε να επιχειρήσουμε βιτρεκτομή (χειρουργική επέμβαση με την οποία μετακινούμε το υαλοειδές από το μάτι).

Η βιτρεκτομή βέβαια, πρέπει να επιχειρείται μετά από σκέψη γιατί δεν είναι άμοιρη επιπλοκών, όπως ρωγμή αμφιβληστροειδούς, αποκόλληση υαλοειδούς και καταρράκτη. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης Yag laser, μέθοδος λιγότερο επεμβατική για το μάτι σε σχέση με την βιτρεκτομή.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε για τα «μυγάκια» που βλέπουμε;

Συνήθως, τα «μυγάκια» γίνονται αντιληπτά όταν κοιτάμε σε φωτεινό οπτικό πεδίο. Αν όμως αρχίσουν να φαίνονται σε οποιοδήποτε background, αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό ή συνοδεύονται από μείωση της όρασης και λάμψεις, τότε

clickatlife.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου