ΥΓΕΙΑ

Eγκεφαλικό: 15 πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε

eγκεφαλικό-15-πράγματα-που-οφείλουμε-να-776452

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ξαφνικά, λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα εμπόδιο στη ροή του αίματος ή τη ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για την σοβαρότατη αυτή ιατρική κατάσταση;

1. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων και συμβαίνει, όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο παθαίνει ρήξη στην επιφάνεια του εγκεφάλου και γεμίζει το χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου με αίμα (υπαραχνοειδής αιμορραγία) ή όταν μία ελαττωματική αρτηρία στον εγκέφαλο εκρήγνυται και γεμίζει τον περιβάλλοντα ιστό με αίμα (εγκεφαλική αιμορραγία).

2. Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Αν και πολλοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, η σωστή διατροφή και η ιατρική περίθαλψη είναι βασικοί κανόνες πρόληψης.

3. Οι πιο επίφοβοι ασθενείς ωστόσο είναι: όσοι είναι άνω των 55 ετών, οι άνδρες (περισσότερο από τις γυναίκες), οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι άνδρες και όσοι έχουν ιατρικό ιστορικό με εγκεφαλικά επεισόδια στην οικογένεια.

4. Από ιατρικής άποψης, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν: υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος, καρδιαγγειακές νόσους, προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ στο αίμα), όσοι χρησιμοποιούν αγωγές αντισύλληψης ή θεραπείες με αυξητική ορμόνη, όσοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, οι ένθερμοι καπνιστές και οι αλκοολικοί.

5. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lille Nord de France, στη Λιλ της Γαλλίας, ανέφεραν στο περιοδικό Neurology, ότι οι αλκοολικοί έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία σε σχέση με άλλους, που δεν πίνουν.

6. Οι άνδρες από διαζευγμένες οικογένειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι εκείνοι που προέρχονται από οικογένειες, που εξακολουθούν οι γονείς να είναι μαζί.

7. Για τους Αφροαμερικανούς, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα πάθηση, ακόμη και σε νέους και μεσήλικες.

8. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 65. Ο κίνδυνος μάλιστα αυτός συνδέεται με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και της υψηλής πίεσης του αίματος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

9. Μόνο περίπου το 30% των ανθρώπων, παρουσιάζουν πονοκέφαλο, ως σύμπτωμα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

10. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά, «διπλή» όραση, σύγχυση, έλλειψη συντονισμού και αντίληψης.

11. Οι παράγοντες του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, έχουν μια γενετική συνιστώσα. Και οι πιο σπάνιες αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεότερους ανθρώπους, όπως καρδιακοί όγκοι, διαταραχές πήξεως και ανωμαλίες με τα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν επίσης να περάσουν από γενιά σε γενιά.

12. Το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα σε νεότερους ανθρώπους. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι εξίσου σοβαρός και για τους δύο τύπους επεισοδίων, ενώ συχνά είναι και τα επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, στην περίπτωση των καπνιστών.

13. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, οι γυναίκες παρουσιάζουν μη παραδοσιακά συμπτώματα, δηλαδή αλλαγή της νοητικής κατάστασης, που σημαίνει σύγχυση, αποπροσανατολισμός ή απώλεια συνείδησης.

14. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι θεραπεύσιμα αλλά θα πρέπει να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο μέσα σε 60 λεπτά μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για την πρόληψη της αναπηρίας.

15. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθεραπείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες, αλλά η ανάκαμψη του ασθενούς συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου