ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) σκοτώνει στην Ελλάδα – 12 θάνατοι – Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

ο-ιός-της-γρίπης-αη1ν1-σκοτώνει-στην-ελλ-18856

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπηςαπό τον Ιανουάριο του 2013 και πλέον τα κρούσματα των υπότυπων Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) έχουν κορυφωθεί.

Έτσι, Μέχρι την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, 42 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται), ενώ έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι.

Χαρακτηριστικά, η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός πως ήταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη.

«Υπενθυμίζουμε ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

*Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

*Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

*Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου