ΔΙΕΘΝΗ

Ελέγχους για κρέας αλόγου σε έτοιμα φαγητά ζητά από τα μέλη της η ΕΕ

ελέγχους-για-κρέας-αλόγου-σε-έτοιμα-φα-23052

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Παρασκευή σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την υποκατάσταση του βοδινού κρέατος με κρέας αλόγου, το οποίο προβλέπει μια σειρά από τεστ DNA σε προμαγειρεμένα φαγητά στων οποίων τη συσκευασία αναγράφεται ότι περιέχουν βοδινό.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα για μια αρχική περίοδο ενός μήνα.

Τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να διεξάγουν περίπου 2.250 ελέγχους σε φαγητά που έχουν ως βάση το βοδινό κρέας για να διαπιστώσουν αν περιέχουν κρέας αλόγου. Από 10 έως 150 τεστ προγραμματίζονται σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της, «ως επί το πλείστον στους διανομείς προϊόντων διατροφής για τους καταναλωτές».

Έλεγχοι θα γίνουν επίσης σε κρέας αλόγου για να ανιχνευθεί η ενδεχόμενη παρουσία φαινυλοβουταζόνης, ενός αντιφλεγμονώδους βλαβερού για την ανθρώπινη υγεία που χορηγείται όμως σε άλογα.

Για αυτόν τον έλεγχο θα λαμβάνεται ένα δείγμα ανά 50 τόνους κρέατος αλόγου και κάθε κράτος θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον πέντε ελέγχους.

Η επιχείρηση θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες εάν είναι απαραίτητο. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου, δήλωσε η ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι καταναλωτές αναμένουν από την ΕΕ, τις εθνικές Αρχές και όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους σχετικά με το περιεχόμενο του πιάτου τους», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία, Τόνιο Μποργκ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το σχέδιο δράσης προτάθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή κατά το τέλος της έκτακτης συνόδου οκτώ χωρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο που έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη, στις 8 Φεβρουαρίου, κρέατος αλόγου σε λαζάνια με βοδινό κρέας της εταιρείας Findus που πωλούνταν στη Βρετανία.

Οι Βρυξέλλες συνέστησαν τότε να γίνουν από την 1η Μαρτίου 2500 τεστ DNA σε προμαγειρεμένα φαγητά καθώς και 4000 για τον εντοπισμό φαινυλοβουταζόνης σε σφάγια αλόγων.

«Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η αναφορά στα προϊόντα αυτά—ότι περιέχουν μόνο βόειο κρέας, ενώ περιέχουν και άλλα είδη κρέατος—είναι παραπλανητική και παραβιάζει το νόμο», τονίζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου