ΥΓΕΙΑ

Αναγέννηση του μυοκαρδίου με κυτταρικές θεραπείες

αναγέννηση-του-μυοκαρδίου-με-κυτταρι-33051

Σημαντικές ελπίδες στον τομέα της μυοκαρδιακής αναγέννησης με κυτταρικές θεραπείες, μετά εμφράγματος του μυοκαρδίου, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών.

Μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος επιτυγχάνουν τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells), που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν επαναχορηγηθούν στην καρδιά.

Την ανακοίνωση έκανε, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας, Σταμάτης Αδαμόπουλος: «Τα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών, προς το παρόν, δείχνουν ότι η χορήγηση προγονικών κυττάρων του μυελού των οστών από ενηλίκους, ή προγονικών κυττάρων, που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, είναι ικανή να επιφέρει βελτίωση της λειτουργικότητάς της. Μάλιστα, τα προγονικά καρδιακά κύτταρα, που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά, φαίνεται, από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μειώνουν μέχρι και 30% την ουλή του εμφράγματος».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας του Παν/ου Αθηνών, Ιωάννη Τερροβίτη, «το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (από μη συμβατό δότη), χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοκατασταλτικής αγωγής, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση αυτόλογων κυττάρων». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ Τερροβίτης, ήδη μια μελέτη δεύτερης φάσης, με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων μετά πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου, έχει λάβει έγκριση από τον FDA και ξεκίνησε πρόσφατα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου