ΥΓΕΙΑ

Καταπολεμήστε την εφίδρωση

καταπολεμήστε-την-εφίδρωση-33262

Ιδρώνετε υπερβολικά. Και πολύ συχνά. Δοκιμάσατε ποτέ μια θεραπεία με φυσικά προϊόντα; Με φασκόμηλο, λεμόνι και άργιλο μπορείτε να ετοιμάσετε κάποιες απλές συνταγές για αποσμητικά, σίγουρα και αποτελεσματικά.

Ο ιδρώτας κάνει καλό, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένη περίπτωση. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την υπερβολική εφίδρωση, είτε λόγω της κακής συνήθειας να φορούν εσώρουχα και ρούχα από συνθετικά υφάσματα, που εμποδίζουν την αναπνοή του δέρματος, είτε λόγω του μέικ-απ, που κλείνει τους πόρους, είτε λόγω της ψυχολογικής υφής του ιδρώτα (του λεγόμενου «νευρικού ιδρώτα»), που συνδέεται με στρες και αγωνία.

Γιατί όμως κάποιες γυναίκες ιδρώνουν περισσότερο από άλλες;

Όπως μας εξηγεί η ιατρός δερματολόγος Ζωή Μπαγετάκου «Όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς και τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά, ο οργανισμός μπορεί να παράξει ακόμα και 2 λίτρα ιδρώτα την ημέρα, που μπορεί, μάλιστα, να εξατμιστεί με δυσκολία λόγω του ελλιπούς εξαερισμού και της υγρής ατμόσφαιρας. Ο ιδρώτας, παραμένοντας πάνω στο σώμα, δημιουργεί ένα δεύτερο δέρμα που κολλάει. Σε ορισμένες γυναίκες, που οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του σώματός τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο εμφανές».

Χορεύετε; Χωρίς να το καταλάβετε, αφήνετε ακάλυπτες τις μασχάλες σας ακόμα και όταν αγκαλιάζετε το σύντροφό σας, όταν παίζετε τένις ή όταν κρατιέστε από τη χειρολαβή στο λεωφορείο. Απλές κινήσεις που μπορούν να σας φέρουν σε αμηχανία το καλοκαίρι, λόγω των αντιαισθητικών σημαδιών του ιδρώτα στις μπλούζες σας όταν σηκώνετε τα χέρια. Σκούρες κηλίδες που ποτίζουν τα υφάσματα και μυρίζουν άσχημα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όποιον βρίσκεται κοντά τους.

Αποσμητικά

Για να μπορεί κανείς να ελέγξει την εφίδρωση του σώματός του και να εκλείψουν τα δυσάρεστα φαινόμενα που προκαλεί δημιουργήθηκαν κάποια πολύ αποτελεσματικά αποσμητικά. Σήμερα υπάρχουν υποαλλεργικά αποσμητικά, χωρίς αλκοόλη και αρώματα, και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Όποιος προτιμά, ωστόσο, να χρησιμοποιεί οικολογικά προϊόντα, που δεν εμποδίζουν την εφίδρωση, καλύτερο είναι να χρησιμοποιεί στο δέρμα του αιθέρια έλαια, αποσμητικούς κρυστάλλους, κλπ. Πρόκειται για φυσικά σκευάσματα που λειτουργούν ως απορροφητικό χαρτί: στεγνώνουν τον ιδρώτα και εμποδίζουν τις δυσάρεστες οσμές, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία της εφίδρωσης».

Γιατί, λοιπόν, να μη χρησιμοποιούμε αποσμητικά που θα έχουμε φτιάξει μόνοι μας, απαλά στο δέρμα και 100% φυσικά;

1. Σκουπίστε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας

Η οδήγηση το καλοκαίρι είναι δύσκολη και γεμίζει το πρόσωπό μας με αντιαισθητικές σταγονίτσες. Το κεφάλι είναι γεμάτο από αγγεία και αρτηρίες που, με τις υψηλές θερμοκρασίες, διαστέλλονται στέλνοντας πολύ αίμα σε όλη την επιφάνειά του. Έτσι, το κεφάλι αρχίζει να ιδρώνει στην προσπάθειά του να αποβάλει τη ζέστη και να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Χάρη στο φασκόμηλο, το οποίο μπορούμε είτε να πιούμε αντί για τσάι, είτε να χρησιμοποιήσουμε ως αποσμητικό.

Φυσική συνταγή

Το ρόφημα από φασκόμηλο γίνεται ρίχνοντας τρία κουταλάκια αποξηραμένα φύλλα σε 500 ml βραστό νερό. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε με λίγη ζάχαρη 1-2 φορές τη μέρα, αντί για τσάι. Διαφορετικά, όταν κρυώσει, το χρησιμοποιούμε σαν ένα είδος φυσικού υγρού αποσμητικού, το οποίο απλώνουμε στο πρόσωπο με λίγο βαμβάκι, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Διατηρείται για 48 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή έως 3 ημέρες στο ψυγείο.

Προσοχή: αντενδείκνυται η χρήση του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της παρουσίας φυτοοιστρογόνων, στα οποία είναι πλούσια το φασκόμηλο, και παρεμβαίνουν στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Προϊόν

Η εναλλακτική λύση αποτελείται από έναν αποσμητικό κρύσταλλο, ηφαιστειακής προέλευσης, σε μέγεθος μπάλας του πινγκ-πονγκ, στο χρώμα του θαμπού γυαλιού. Αποτελείται από στύψη καλίου, ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό που περιορίζει την παραγωγή ιδρώτα. Περάστε τον για 1 λεπτό από το πρόσωπο και το λαιμό. Είναι υποαλλεργικός, άοσμος και η δράση του διαρκεί για 24 ώρες.

2. Μασχάλες υπό έλεγχο

Οι μασχάλες ιδρώνουν πολύ και μας φέρνουν σε αμηχανία. Σε αντίθεση με το δέρμα του προσώπου, που αναδύει μια ευχάριστη οσμή, ο ιδρώτας στις μασχάλες μυρίζει άσχημα και μάλιστα έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, που κυμαίνεται από το γκρι ως το καφέ. Τα ρούχα λεκιάζουν και η οσμή γίνεται όλο και πιο έντονη». Η πρώτη συμβουλή είναι, λοιπόν, να τις φρεσκάρουμε πολλές φορές στη διάρκεια της μέρας (καλύτερα με καθαρό νερό) και να τις αποτριχώνουμε.

Φυσική συνταγή

«Ρίξτε σε 500 ml βραστό νερό ένα κουταλάκι φύλλα φασκόμηλου, ένα κουταλάκι ύσσωπου και ένα κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα καρυδιάς. Αυτός ο συνδυασμός φυτών είναι πλούσιος σε τερπένια, ουσίες που ρυθμίζουν τις εκκρίσεις των πόρων του δέρματος».

Προϊόν

Ταμπονάρετε τις μασχάλες με μια τονωτική λοσιόν προσώπου στο οποίο θα προσθέσετε 8 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού, κιτρονέλλας ή κίτρου, που διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, αποσμητικές και αντιβακτηριδιακές και αφήνουν στο δέρμα ένα άρωμα εσπεριδοειδών.

3. Προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματος

Οι πτυχώσεις του δέρματος, ειδικά στους γλουτούς, τη βουβωνική χώρα και το στήθος, πλήττονται από ερεθισμούς που οφείλονται στο γεγονός ότι ο ιδρώτας δεν κατορθώνει να εξατμιστεί σωστά. Επιπλέον, η διαρκής τριβή με τα υφάσματα ή τα λάστιχά τους ανοίγει το δρόμο στο παράτριμμα, μια δερματοπάθεια που περιλαμβάνει κάψιμο και κοκκινίλες, λόγω του ιδρώτα.

Φυσική συνταγή

Ο πρώτος κανόνας είναι το σωστό πλύσιμο των περιοχών αυτών με προϊόντα με ph γύρω στο 4,5. Επίσης, πρέπει να πλένουμε το δέρμα με γάζες ποτισμένες με 30 σταγόνες μητρικού βάμματος καλέντουλας ή αμαμελίδας, διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό. Καταπολεμούν το παράτριμμα και ελέγχουν την εφίδρωση. Όταν κάνει την εμφάνισή του ο ιδρώτας, απλώστε ένα δικό σας «ταλκ» από άμυλο καλαμποκάλευρου κάτω από το στήθος, με αυξημένη απορροφητική ισχύ.

Προϊόν

Εφαρμόστε ένα ειδικό αντιιδρωτικό τζελ, που το 20% του αποτελείται από χλωριούχο αλουμίνιο. Αυτό το προϊόν δημιουργεί ένα είδος ζελατινώδους επίστρωσης που μειώνει τον ιδρώτα, χωρίς άλλες συνέπειες. Τα ευεργετικά αποτελέσματά του έχουν διάρκεια τρεις εβδομάδες.

4. Χειραψίες που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση

Όταν νιώθουμε στρες και άγχος οι παλάμες μας ιδρώνουν πολύ. Πρόκειται για πανάρχαιο αμυντικό μηχανισμό: όταν είμαστε ιδρωμένοι ξεγλιστράμε ευκολότερα από τον εχθρό.

Φυσική συνταγή

Κάθε πρωί βυθίστε τα χέρια σας για δέκα λεπτά σε μια λεκάνη όπου έχετε διαλύσει τρεις κουταλιές πράσινου αργίλου ή χλωριούχου αλουμινίου σε σκόνη.

Προϊόν

Εναντίον της εφίδρωσης των χεριών λειτουργούν αποτελεσματικά τα μηχανήματα της ιοντοφόρεσης. Πωλούνται στα φαρμακεία και αποτελούνται από δύο λεκανίτσες στις οποίες βυθίζονται δύο συνθετικά σφουγγάρια πάνω στα οποία ακουμπάμε τα άκρα μας. Κάθε θεραπεία διαρκεί δέκα λεπτά. Στη διάρκειά της ένα ζεύγος ηλεκτροδίων που εμποδίζουν την εφίδρωση. Τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα, αρκεί να γίνουν τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, αριθμός που θα μειώνεται σταδιακά.

5. Πάντα στεγνά πόδια

Ο ιδρώτας στα πόδια δε συγχωρεί. Όχι απλά μυρίζει αλλά ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδιακών μολύνσεων και μυκητιάσεων, όπως το γνωστό «πόδι του αθλητή». Ο πρώτος κανόνας, λοιπόν, είναι να αποφεύγουμε να φοράμε κάλτσες και κλειστά παπούτσια όταν κάνει πολύ ζέστη, καθώς τα πόδια πρέπει να αναπνέουν.

Φυσική συνταγή

Καλή συνήθεια είναι να κάνουμε κάθε βράδυ ένα ποδόλουτρο διαλύοντας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό δύο χούφτες θαλασσινό αλάτι και δέκα σταγόνες αποσμητικά αιθέρια έλαια. Τα καλύτερα είναι η μέντα, ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο, η κάμφορα, το χαμομήλι, το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Προϊόν

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα άλατα για το ποδόλουτρό σας. Υπάρχουν πολλά είδη στο εμπόριο: θαλάσσια, θερμικά, κλπ. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα ιοντοφόρησης. Μια καλή συνήθεια για όσους ασχολούνται με τα σπορ είναι να κάνετε μασάζ κάθε μέρα στα πόδια με 6-8 σταγόνες tea tree oil, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αντιιδρωτικές, αλλά λειτουργεί και προληπτικά απέναντι στις μυκητιάσεις.

Πηγή :ygeia-evexia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου