ΥΓΕΙΑ

«Πρωταθλητές» στις πλαστικές

πρωταθλητές-στις-πλαστικές-36017

Ακόμα και εν μέσω κρίσης ο ναρκισσισμός καλά κρατεί. Μπορεί ο ευρωπαϊκός Νότος να πλήττεται βαθιά από την οικονομική ύφεση, όμως ακόμα πιο βαθιά βάζουν το νυστέρι τους οι πλαστικοί χειρουργοί στους Ελληνες και τους Ιταλούς που βρίσκονται στη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα στις αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS), τα οποία δημοσιεύει το περιοδικό «Economist», ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα διορθώνοντας τα ψεγάδια στην εξωτερική τους εμφάνιση: περισσότερες από 14,7 εκατ. αισθητικές θεραπείες -με νυστέρι ή χωρίς- εφαρμόστηκαν το 2011 από πιστοποιημένους πλαστικούς χειρουργούς, με δημοφιλέστερη τη λιποαναρρόφηση, που αντανακλά το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας παγκοσμίως, δεύτερη την αυξητική στήθους και τρίτη τη βλεφαροπλαστική.

Πάντως, περισσότερες από τις μισές θεραπείες είναι μη επεμβατικές: οι ενέσεις με μπότοξ (πάνω από 3 εκατ. θεραπείες παγκοσμίως) και υαλουρονικό οξύ, καθώς και η αποτρίχωση με λέιζερ είναι οι πιο διαδεδομένες από αυτές.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίαρχες στην πλαστική χειρουργική με περισσότερες από 3 εκατ. επεμβάσεις το 2011, ωστόσο σε σχετικούς αριθμούς (αριθμός επεμβάσεων ως ποσοστό επί του πληθυσμού) η χώρα με τις περισσότερες αισθητικές θεραπείες είναι η Νότιος Κορέα, όπου, όπως και στην υπόλοιπη Ασία (κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία), η συχνότερη επέμβαση είναι η ρινοπλαστική.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ελλάδα, με πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις τη λιποαναρρόφηση και την αυξητική στήθους, και στην τρίτη η Ιταλία, ενώ και η πληγείσα από την κρίση Ισπανία βρίσκεται αρκετά ψηλά, στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ και η Κολομβία και ακολουθούν η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Βραζιλία, όπου οι γυναίκες δείχνουν, σύμφωνα με την ASAPS, μία ιδιαίτερη προτίμηση στα εμφυτεύματα οπισθίων και… στην ανάπλαση του αιδοίου.

Εθνος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου