ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνα βουλγάρικα πουλερικά

επικίνδυνα-βουλγάρικα-πουλερικά-38939

Εκατοντάδες κρούσματα ψευδοπανώλης σημειώθηκαν σε πουλερικά της περιοχής Κίρτζαλι της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Ήδη από τον ιό έχει αφανιστεί μεγάλος αριθμός από κότες, πάπιες και χήνες και η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα προς αποφυγή μετάδοσης της συγκεκριμένης νόσου. O ιός της ψευδοπανώλης (NDV) είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και όταν ο εντοπισμός του δεν γίνει έγκαιρα, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Η ψευδοπανώλη, γνωστή και ως ασθένεια του Newcastl, προσβάλλει κατά κανόνα πουλερικά νεαρής ηλικίας και στον άνθρωπο μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού, κατανάλωσης αυγών, κρέατος, ακόμη και με την απλή φυσική επαφή με το πτηνό-φορέα.

Η ασθένεια αυτή δεν είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, όμως με αυτή την άποψη δεν συμφωνούν και οι Κτηνίατροι. Το μικρόβιο που προκαλεί αυτή την ασθένεια μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες ψύξης από 6-8 μήνες, ενώ σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 1-2 χρόνια.

Το θέμα βρίσκεται εν εξελίξει και οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χώρα προέλευσης των συγκεκριμένων προϊόντων.

enkavolou

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου