ΥΓΕΙΑ

Στις συνδέσεις του εγκεφάλου η αιτία της ανορεξίας

στις-συνδέσεις-του-εγκεφάλου-η-αιτία-τ-39643

Οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία βλέπουν το σώμα τους παχύ όταν το κοιτάζουν στον καθρέφτη εξαιτίας μιας «λανθασμένης σύνδεσης» στον εγκέφαλό τους, αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες.

Αυτή είναι και η αιτία – λένε – που προσπαθούν επίμονα να αδυνατίσουν εις βάρος της υγείας τους και, αν δεν θεραπευθούν, της ζωής τους.

Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο RuhrUniversität Bochum(RUB), οι οποίοι μελέτησαν το δίκτυο των τμημάτων του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν βλέπουμε εικόνες σωμάτων.

Σε αυτήν συμμετείχαν 10 νεαρές γυναίκες με ανορεξία και 15 υγιείς συνομήλικές τους, οι οποίες κατ’ αρχήν κλήθηκαν να κοιτάξουν 10 άλλες νεαρές γυναίκες και να πουν εάν πίστευαν πως οι ίδιες είναι πιο παχιές ή πιο αδύνατες από αυτές τις 10.

Οι υγιείς γυναίκες δήλωσαν πως οι ίδιες είναι πιο αδύνατες από τις 10 γυναίκες, ενώ εκείνες με νευρογενή ανορεξία είπαν πως πιστεύουν ότι οι ίδιες είναι πιο παχιές.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, ζητώντας αυτή τη φορά από τις 10 ασθενείς και τις 15 υγιείς συνομήλικές τους να κοιτάξουν στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή τις φωτογραφίες διαφόρων σωμάτων και να πουν πάλι ποιο ή ποια ταίριαζαν καλύτερα με τον δικό τους σωματότυπο.

Στη διάρκεια αυτού του σταδίου της μελέτης, οι 25 εθελόντριες υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) – μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που αποτυπώνει την λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που κάνουμε ή σκεφτόμαστε κάτι.

Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε δύο περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες έχουν σχετισθεί με τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις εικόνες του σώματος. Οι περιοχές αυτές είναι το εξωταινιωτό σώμα (extrastriate body area– EBA) και το ατρακτοειδές σώμα (fusiform body area- FBA).

Όπως ανακάλυψαν, η σύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών ήταν πιο αδύναμη στις γυναίκες με ανορεξία απ’ ό,τι στις υγιείς συνομήλικές τους – και όσο πιο αδύναμη ήταν, τόσο πιο υπέρβαρες πίστευαν ότι είναι οι ασθενείς.

«Οι αλλοιώσεις που εντοπίσαμε μπορεί να εξηγούν γιατί οι γυναίκες με ανορεξία θεωρούν πως είναι υπέρβαρες, παρ’ ότι αντικειμενικά είναι λιποβαρείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπόρις Σούχαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Νοητικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει σε προγενέστερη μελέτη ότι στις γυναίκες με ανορεξία υπάρχει και δομική διαφοροποίηση στο εξωταινιωτό σώμα, στο οποίο η πυκνότητα των νευρικών κυττάρων είναι μειωμένη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ίδια περιοχή λαμβάνει λιγότερα μηνύματα από το ατρακτοειδές σώμα – και τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό μεταξύ τους, παρέχουν έναν βιολογικό μηχανισμό για την ανάπτυξη της ανορεξίας, κατά τον δρα Σούχαν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioural Brain Research».

Πηγή : Web Only

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου