ΥΓΕΙΑ

Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες σε κωφούς

πειραματικό-φάρμακο-δίνει-ελπίδες-σε-52889
Ένα πειραματικό φάρμακο που εφαρμόστηκε στα αυτιά κωφών ποντικιών, αποκατέστησε σε ένα βαθμό την ακοή τους, καθώς για πρώτη φορά επέτρεψε να αναγεννηθούν τα κατεστραμμένα τριχοειδή κύτταρα που αντιλαμβάνονται τους ήχους. Η τεχνική δεν είναι ακόμα έτοιμη για αξιοποίηση στους ανθρώπους με κώφωση, αλλά δίνει ελπίδες για το μέλλον.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας "Neuron" (Νευρώνας), σύμφωνα με το BBC και το "Science", διευκρίνισαν ότι τα πειραματόζωα δεν απέκτησαν κανονική ακοή, όμως από εκεί που δεν άκουγαν τίποτε, μπορούσαν πλέον να ακούσουν μια πόρτα να βροντά ή το θόρυβο από την κίνηση των αυτοκινήτων. «Υπήρξε μια μικρή βελτίωση, όχι μια τεράστια βελτίωση», όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας βιολόγος Άλμπερτ Έντζ.
Η ακοή είναι εφικτή, επειδή τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που καταλαβαίνει ο εγκέφαλος. Το πρώτο και βασικό στάδιο λαμβάνει χώρα στο έσω ους, όταν οι μηχανικές δονήσεις λόγω των ήχων κινούν τα τριχοειδή κύτταρα και αυτή η κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Τα περισσότερα προβλήματα κώφωσης πηγάζουν από την καταστροφή αυτών των τριχοειδών κυττάρων.
Είναι η πρώτη φορά που κατέστη δυνατή η αναγέννηση σε θηλαστικά αυτών των ζωτικών κυττάρων. Παρόμοια πρόοδος είχε επιτευχθεί πέρυσι με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, όταν αναδημιουργήθηκαν ακουστικά νεύρα, όμως η αναγέννηση των τριχοειδών κυττάρων του αυτιού ήταν πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Αν και το επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, εωσότου υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπεία της κώφωσης για τους ανθρώπους, ένα πρόβλημα για πολλά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Η καταστροφή των τριχοειδών κυττάρων προκαλείται από πολλές αιτίες, όπως υπερβολικό θόρυβο, γήρανση, τοξικές ουσίες, μολύνσεις, ορισμένα φάρμακα (αντιβιοτικά, αντικαρκινικά) κ.α.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ακουστικά βαρηκοϊας βελτιώνουν την κατάσταση, σε άλλες όχι. Προς το παρόν, καμία θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την κώφωση και μια βασική αιτία είναι ότι στα θηλαστικά, αντίθετα με τα πουλιά ή τα ψάρια, όταν καταστραφούν τα τριχοειδή κύτταρα στον κοχλία του αυτιού, δεν αναγεννιούνται μόνα τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου