ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο η Coca-Cola για σπάνια ασθένεια του στομάχου

φάρμακο-η-coca-cola-για-σπάνια-ασθένεια-του-στ-54710

Η Coca-Cola μπορεί να θεραπεύσει με μεγάλη επιτυχία μία σπάνια, επώδυνη ασθένεια του στομάχου, γλιτώνοντας τους ασθενείς από την ανοιχτή εγχείρηση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, το γνωστό αναψυκτικό μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία το γαστρικό τροφοπίλημα που οφείλεται σε άπεπτες φυτικές ίνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μόρφωμα του στομάχου το οποίο, εάν δεν καταστραφεί ή αφαιρεθεί χειρουργικά, μπορεί να αποφράξει το έντερο.

Για την αντιμετώπιση του τροφοπιλήματος από άπεπτες φυτικές ίνες υπάρχουν διάφορες θεραπείες, από λέιζερ και μη χειρουργικές ενδοσκοπικές επεμβάσεις έως εγχείρηση ανοικτής κοιλίας.

Η νέα έρευνα, όμως, δείχνει πως την τελευταία δεκαετία δοκιμάστηκε η καταστροφή τους με Coca-Cola – και το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ήταν απρόσμενα υψηλό.

Αυτό οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο αναψυκτικό περιέχει χημικές ουσίες που δρουν όπως τα γαστρικά οξέα στην πέψη των ινών, ενώ οι φυσαλίδες της επιταχύνουν την διαδικασία.

Ακόμα και η Coca-Cola Light και η Zero είναι αποτελεσματικές, επειδή περιέχουν τα ίδια βασικά συστατικά με την κανονική, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Alimentary Pharmacology and Therapeutics».

Την μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. Διευθυντής της Κλινικής και επιβλέπων της νέας μελέτης είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Γαστρεντερολογίας Σπύρος Λαδάς.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία δημοσιεύματα για τα γαστρικά τροφοπιλήματα από άπεπτες φυτικές ίνες. Έτσι εντόπισαν την τελευταία δεκαετία 24 δημοσιεύσεις απ’ όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 46 ασθενείς.

Συνολικά, το 91,3% παρουσίασε σημαντική βελτίωση με τη βοήθεια της Coca-Cola, η οποία στο 50% των περιπτώσεων ήταν η μοναδική θεραπεία ενώ στις υπόλοιπες συνοδεύτηκε από ενδοσκοπική επέμβαση.

Μόλις 4 ασθενείς χρειάσθηκαν τελικά ανοικτή εγχείρηση, για να αφαιρεθεί το τροφοπίλημά τους.

«Η χορήγηση της Coca-Cola είναι μία φθηνή, εύκολη και ασφαλής μέθοδος που μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε ενδοσκοπική μονάδα», γράφουν οι ερευνητές.

Και εξηγούν ότι το αναψυκτικό «μοιάζει με το γαστρικό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως είναι σημαντικό για την πέψη των ινών. Επιπλέον, οιφυσαλίδεςεντείνουντονμηχανισμόδιάλυσης».

Εάν το αναψυκτικό δεν διαλύσει εντελώς το τροφοπίλημα, είναι πιθανό να το μικρύνει και να το μαλακώσει, διευκολύνοντας έτσι την αφαίρεσή του ενδοσκοπικά, δίχως την ανάγκη για μεγάλη εγχείρηση, προσθέτουν.

Πηγή : Web Only

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου