ΥΓΕΙΑ

6 άνθρωποι «συνήθεις ύποπτοι» για την μετάδοση των ιών

6-άνθρωποι-συνήθεις-ύποπτοι-για-την-μ-55801

Τα μικρόβια και οι ιοί παραμονεύουν παντού και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, «ταξιδεύουν» από άνθρωπο σε άνθρωπο και πριν το καταλάβετε, η γρίπη σας…χτυπά την πόρτα. Ποιες είναι οι κατηγορίες ανθρώπων, που είναι οι …συνήθεις ύποπτοι για τη μετάδοσή τους;

Ο βήχας και το φτέρνισμα είναι ο πιο κοινός τρόπος, μετάδοσης των μικροβίων και των ιών και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τα αποφύγετε. Μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε τους ανθρώπους που φέρουν τα…σημάδια.

Ο ταμίας

Σίγουρα δε μπορείτε να αποφύγετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, αλλά δυστυχώς ο ταμίας είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους για τη μετάδοση μικροβίων. Αν ο ταμίας είναι άρρωστος, μπορεί να μεταφέρει τον ιό, καθώς ακουμπά διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή από τα χέρια στο στόμα, κάνοντας τη μετάδοση του ιού ακόμα πιο εύκολη.

Ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες της μετάδοσης είναι να χρησιμοποιείτε συχνά τα ειδικά μαντιλάκια αποστείρωσης, τα οποία μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας. Καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιήσετε μάλιστα και αμέσως μόλις πάρετε τα…ρέστα.

Ο συνάδελφος

Το ασανσέρ μπορεί να είναι ένα πολύ καλό μέσο…μεταφοράς όχι μόνο των συναδέλφων αλλά και διαφόρων ιών και μικροβίων. Καλό θα ήταν να επιλέγετε τις σκάλες, για παν ενδεχόμενο. Εξάλλου, οι κλειστοί περιορισμένοι χώροι, όπως είναι συνήθως το εργασιακό περιβάλλον, ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση μικροβίων, καθώς πολλά από τα αντικείμενα περνάνε από χέρι σε χέρι.

Επιπλέον, η εισπνοή αιωρούμενων σταγονιδίων μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, αλλά αυτή δεν είναι πολύ συνηθισμένη περίπτωση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, τοποθετούν ευγενικά το χέρι μπροστά στο στόμα τους. Ιδανικός τρόπος προφύλαξης είναι ένα απολυμαντικό και η συχνή πλύση των χεριών σας.

Το αφεντικό

Αν το αφεντικό σας είναι άρρωστο, κρατήστε…αποστάσεις. Ιδιαίτερα σε συσκέψεις, όπου ο χώρος είναι μικρός και όλοι κάθονται σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, είναι πολύ εύκολο να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο, χωρίς καν να το καταλάβετε.

Για να αποφύγετε να μολυνθείτε, καλό θα ήταν να μην στέκεστε σε κοντινή απόσταση από το άτομο, που νοσεί, αλλά εάν δεν μπορείτε να το αποφύγετε αυτό, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε άμεσα, μετά το meeting τον κανόνα του «απολυμαντικού υγρού».

Τα μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά είναι από τους συνήθεις υπόπτους για τη μετάδοση ιών και μικροβίων και ο λόγος είναι φυσικά ότι, δεν τηρούν απόλυτα τους κανόνες προστασίας και υγιεινής.

Είναι φυσικό τα παιδιά να μην σκέφτονται να τοποθετήσουν το χέρι τους, όταν για παράδειγμα βήχουν ή φτερνίζονται ή φυσούν τη μύτη τους. Αυτές είναι τακτικές ευγένειας, που αποκτά κανείς όσο μεγαλώνει. Βέβαια, το παράδοξο στις μικρές ηλικίες είναι ότι, ένα παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να «κολλήσει» μία αρρώστια από κάποιο άλλο παιδί, του ίδιου όμως φύλου.

Δυστυχώς, στην περίπτωση των παιδιών είναι δύσκολο να αποφύγετε ή και να προλάβετε την μετάδοση των ιών. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να φροντίστε για παράδειγμα, εάν έχετε παιδιά, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν τα ειδικά μαντιλάκια απολύμανσης των χεριών.

Ο σύντροφος

Το να μοιράζεται κανείς τα πάντα με τον σύντροφό του δηλώνει σίγουρα ευτυχία. Αλλά, επειδή μαζί με τα καλά έρχονται και τα άσχημα, ένας σύντροφος με γρίπη, μπορεί πολύ εύκολα να σας …μοιράσει και τα μικρόβιά του, δεδομένου ότι κοιμόσαστε μαζί, μοιράζεστε τον ίδιο χώρο και χρησιμοποιείτε τα ίδια αντικείμενα στο σπίτι.

Σε μία τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να καθαρίζετε τις επιφάνειες του σπιτιού αρκετά συχνά, να αποφεύγετε να τρώτε από το ίδιο πιρούνι και να πίνετε από το ίδιο ποτήρι και να κοιμόσαστε σε ξεχωριστά κρεβάτια, για τις ημέρες, που ο ιός καραδοκεί.

Η αεροσυνοδός

Τα αεροπλάνα κυριαρχούν στη λίστα με τους «συνήθεις υπόπτους» για τη μετάδοση ιών και μικροβίων. Το ερμητικά κλειστό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη και κυρίως μετάδοση του ιού της γρίπης, για παράδειγμα, ειδικά εξαιτίας της επανακυκλοφορίας του αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Σπουδαίο ρόλο βέβαια, παίζει και ο παράγοντας της αφής, που θεωρείται ο μεγαλύτερο ένοχος. Για να μειώσετε την έκθεσή σας, φροντίστε να κάνετε τακτική χρήση των απολυμαντικών χεριών, καθαρίζοντας και τα μπράτσα της θέσης στην οποία θα καθίσετε, για μεγαλύτερη προστασία. Εάν πάλι, είστε εσείς που έχετε αρρωστήσει, καλό θα ήταν να μην ταξιδέψετε μέχρις ότου να θεραπευθείτε πλήρως.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου