ΥΓΕΙΑ

«Γαλακτοπαραγωγός» πρωτεΐνη σχετίζεται με τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

γαλακτοπαραγωγός-πρωτεΐνη-σχετίζε-60101

Μια πρωτεΐνη που προάγει την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες, ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη και για την επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology.

Η πρωτεΐνη ELF5 που εντοπίζεται στα μαστικά κύτταρα προκαλεί την παραγωγή γάλακτος ακόμη και στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, τα οποία δεν είναι λειτουργικά, κάνοντας έτσι τον καρκίνο πιο επιθετικό, υποστηρίζουν Αυστραλοί και Βρετανοί επιστήμονες.

«Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει έναν νέο δρόμο την θεραπεία και τον σχεδιασμό νέων δεικτών που θα προβλέπουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην θεραπεία», εξηγεί ο Δρ Κρις Ορμαντι από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας «Garvan» του Σίδνεϊ.

Ο Δρ Ορμάντι το 2008 είχε καταφέρει να συνδέσει την πρωτεΐνη ELF5 με την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Στην τελευταία του μελέτη, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα συνδέοντάς την με τον καρκίνο του μαστού.

«Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στην ELF5, αλλά αποκτούν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν τον καρκίνο πιο επιθετικό και πιο ανθεκτικό στην θεραπεία, με τα υπάρχοντα μέσα», εξηγεί ο Δρ Ορμαντι.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του καλλιέργησαν εργαστηριακά ιστούς καρκίνου του μαστού, γενετικά τροποποιημένους, να περιέχουν υψηλές ποσότητες της ELF5, και παρατήρησαν τον ταχύ ρυθμό πολλαπλασιασμού της πρωτεΐνης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι κύρια αιτία θανάτου, αναλογώντας στο 23% των καρκίνων και το 14% των καρκινικών θανάτων στις γυναίκες. Για την επιλογή της θεραπείας, οι γιατροί συνήθως πρέπει να αναζητήσουν τι είδους υποδοχείς έχει ο καρκίνος (για οιστρογόνα ή προγεστερόνη), ώστε να δουν πως τροφοδοτείται η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Στα δύο τρίτα των ασθενών, οι καρκίνοι δεν έχουν τους προαναφερόμενους υποδοχείς, δηλαδή δεν επωφελούνται από ορμονικές θεραπείες. Οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται συνήθως σε χημειοθεραπεία.

Ο Δρ Ορμαντι διαπίστωσε ότι οι καρκίνοι με ορμονικούς υποδοχείς έχουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης ELF5, ενώ οι μη ορμονο-εξαρτώμενοι έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης.

«Πιστεύουμε ότι στους όγκους με αυξημένη παρουσία της ELF5 αν μπλοκάρουμε την ύπαρξη της πρωτεΐνης, τότε ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων θα ανασταλεί και έτσι θα έχουμε το περιθώριο αντιμετώπισης του όγκου. Αν μάλιστα αναπτύξουμε ένα φάρμακο που να στοχεύει την ELF5, τότε θα έχουμε ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια μας να θεραπεύσουμε τις γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου