ΥΓΕΙΑ

Είναι οι καραφλοί άνδρες πιο ανδροπρεπείς;

είναι-οι-καραφλοί-άνδρες-πιο-ανδροπρε-73210
Όταν σκέφτεστε τον Bruce Willis,τον Andre Agassi ή τον Michael Jordan τρία πράγματα σας έρχονται στο μυαλό: Ότι είναι δυνατοί, μυώδεις και τους λατρεύουν οι γυναίκες. Εχουν όμως ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι και οι τρεις καραφλοί.
Λέγεται συχνά ότι οι καραφλοί άνδρες είναι πιο ανδροπρεπείς. Η δημοφιλής θεωρία λέει ότι οι άνδρες που δεν έχουν μαλλιά στην κεφαλή έχουν υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, γεγονός που πους καθιστά πιο αρρενωπός και αυξάνει την σεξουαλική ορμή τους με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαλλιά τους σε νεαρότερη ηλικία από το μέσο όρο. Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Η μελέτη του καθηγητή του Yale, James B. Hamilton το 1960 έρχεται μισό αιώνα μετά να ρίξει φως… Ο Hamilton μελέτησε 20 αγόρια που είχαν υποστεί ευνουχισμό. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Εκτός από τα πολλά ψυχολογικά προβλήματα που είχαν παρατηρήθηκε ότι κανένα από τα ευνουχισμένα αγόρια μετά τα 18 δεν έκανε φαλάκρα. Αντιθέτως πολλά αγόρια της ίδιας ηλικίας που παρήγαγαν τεστοστερόνη άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους.
Ο Hamillton δεν ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και φαλάκρας. Ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης είχαν κάνει την ίδια παρατήρηση αιώνες νωρίτερα. Ο Hamilton υποστήριξε ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φαλάκρα, αλλά στην πραγματικότητα το επίπεδο είναι άσχετο καθώς αυτό που προκαλεί την φαλάκρα έχει να κάνει με τις ορμονικές διαταραχές.
Παρατήρησε επίσης ότι ευνουχισμένοι άνδρες, οι οποίοι δεν παράγουν τεστοστερόνη, μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά τους, αλλά και οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι φαλακροί.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι η ποσότητα της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα και υπαγορεύει φαλάκρα αλλά τα αίτια είναι κυρίως γενετικής φύσης. Αρκετά γονίδια πιστεύεται πως εμπλέκονται και έχουν να κάνουν με το πόσο ευαίσθητος είναι ο θύλακας της τρίχας.
Βέβαια όπως εξηγούσε και ο καθηγητής αλλά και άλλοι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα τα ακριβή αίτια που κάποιος άνδρας χάνει τα μαλλιά του δεν έχουν σαφηνιστεί.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου