ΥΓΕΙΑ

5 «αλήθειες» για το λίπος

5-αλήθειες-για-το-λίπος-73778

Έχουν γίνει έρευνες, έχουν γραφτεί κείμενα, έχουν «ξενυχτήσει» επιστήμονες ψάχνοντας τον ιδανικό τρόπο για να χάσει κανείς το σωματικό λίπος. Μήπως όλα αυτά είναι υπερβολικά;

Το λίπος δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Είναι ουσιαστικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος, καθώς παρέχει ενέργεια στον οργανισμό, είναι απαραίτητο για την προστασία των οργάνων και την αποθήκευση των λιποδιαλυτών βιταμινών, διατηρεί τις κυτταρικές μεμβράνες και βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Αυτά σε επιστημονικό επίπεδο, γιατί σε πρακτικό, η ουσία είναι ότι το λίπος βοηθά ακόμη και στην… απώλεια κιλών. Προσοχή, όμως γιατί με το λίπος, δεν εννοούνται πιτόγυρα και πίτσες, αλλά «υγιή» λιπαρά συστατικά από το λάδι, το ψάρι (Ω3) κλπ.

Το λίπος καίει… λίπος

Το σώμα χρειάζεται τρεις βασικές κατηγορίες μακροθρεπτικών συστατικών. Με απλά λόγια, χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Ένα γραμμάριο λίπους αποθηκεύει τη διπλάσια ενέργεια από ότι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Άρα, όταν κάποιος ακολουθεί μία διατροφή χωρίς λίπος, το σώμα δεν έχει καθόλου «καύσιμα» για να κάψει θερμίδες. Το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κλινικής Διατροφής, χρειάζεται ενέργεια (άρα λίπος) για να μπορεί να μεταβολίζει σωστά τις τροφές.

Επιπλέον, ακόμα και το λίπος, που είναι αποθηκευμένο στις δύσκολες περιοχές (π.χ στην κοιλιά, στους μηρούς κ.λ.π., γνωστό ως υποδόριο λίπος) δεν μπορεί να «καεί» σωστά, αν δεν παρέχεται, μέσω της διατροφής «νέο» λίπος, που θα βοηθήσει στη διαδικασία της καύσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές της ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Washington.

…σας κρατά «χορτάτο»

Μπορεί το λίπος να μην είναι και το πιο εύκολο, στην πέψη, συστατικό, γι’ αυτό και παραμένει στο πεπτικό σύστημα περισσότερο από ότι τα άλλα συστατικά, αλλά αυτό σημαίνει ότι σας κρατά περισσότερη ώρα χορτάτους. Στην ουσία, διατροφές που περιλαμβάνουν αρκετές τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, δημιουργούν μια μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Navarra στην Pamplona της Ισπανίας. Αυτό είναι σχεδόν, «αυταπόδεικτο» εάν σκεφτείτε ότι, άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει λιπαρά φαγητά, είναι πιο πιθανό να την ολοκληρώσουν, παρά εκείνα τα άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα με χαμηλά επίπεδα λίπους. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

…δημιουργεί αίσθημα ευτυχίας

Δεν υπάρχει κανείς (χωρίς εξαίρεση), που να ισχυρίζεται ότι του αρέσει η δίαιτα και η στέρηση. Οι λιχουδιές (απαγορευμένες συνήθως) κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται ευτυχία, κάτι που δεν επιτυγχάνουν οι δίαιτες, οι οποίες συνήθως ακολουθούν κανόνες με χαμηλά λιπαρά.

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, του πανεπιστημίου Purdue, έδειξε ότι οι γευστικές κάλυκες του ανθρώπου εντοπίζουν το λίπος στο φαγητό (και όχι μόνο το αλάτι, τη ζάχαρη κλπ), γεγονός που εξηγεί, γιατί τα φαγητά με χαμηλά λιπαρά δεν ικανοποιούν τις γευστικές ανάγκες.

Συμφώνα με την ίδια έρευνα, το λίπος μπορεί να αποτελεί μία τελείως ξεχωριστή βασική γεύση, δίπλα στο αλμυρό, το γλυκό, το πικρό και το ξινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διάθεσης, στην αύξηση των κινήτρων και στην «αυτοσυγκράτηση» από ενδεχόμενες επιδρομές στο ψυγείο.

… «χτίζει» μυς

Οι μυς παίζουν σημαντικό ρόλο στον αρμονικό μεταβολικό ρυθμό, κάτι που κατ’ επέκταση συμβάλει στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση μάλιστα λιπαρών τροφών σε συνδυασμό με μία σωστή άσκηση, συμβάλλουν στο «χτίσιμο» των μυών, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό και καίγοντας γρηγορότερα τις θερμίδες. Στην ουσία, το λίπος αυξάνει τη συγκέντρωση πρωτεΐνης και το μέγεθος των μυϊκών κυττάρων στο σώμα, ενώ πιο συγκεκριμένα, τα ω-3 λιπαρά οξέα διεγείρουν τη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση σε ηλικιωμένους ενήλικες και μπορούν να μεσολαβήσουν στη μυϊκή απώλεια μάζας λόγω της γήρανσης.

…και κάνει το φαγητό καλύτερο

Πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων και των βιταμινών A, D, E, και K είναι λιποδιαλυτά, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τα απορροφήσει χωρίς το ανάλογο λίπος. Αν λοιπόν, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τις θρεπτικές ουσίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αβιταμίνωση, ξηροδερμία, τύφλωση, αρθρίτιδα, μυϊκό πόνο και μη φυσιολογική πήξη του αίματος.

Οι βιταμίνες αυτές είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της ενέργειας στον οργανισμό. Για παράδειγμα, η βιταμίνη E, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, συμβάλει στον αρμονικό ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό «προδίδουν» την ικανότητά του να χάνει βάρος, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, σύμφωνα με κλινική έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Minnesota.

Άρα, πριν «φορτώσετε» τη διατροφή σας με μία, κατά τα άλλα υγιεινότατη σαλάτα σκεφτείτε ότι και λίγο λίπος είναι απαραίτητο.

clickatlife.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου