ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ωμή τη ζύμη του κέικ

γιατί-δεν-πρέπει-να-τρώμε-ωμή-τη-ζύμη-το-75694

Όλοι το έχουμε κάνει – μια δοκιμή έστω, απ’ τη ζύμη του κέικ που ετοιμαζόμαστε να βάλουμε στο φούρνο ή το να «καθαρίσουμε» το μπωλ του μίξερ από τα υπολείμματά της. Μια νέα έκθεση, όμως, προειδοποιεί πως αυτή δεν είναι διόλου ασφαλής ιδέα.

Την έκθεση δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases» επιστήμονες από τα Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), των ΗΠΑ, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η συνήθεια αυτή συσχετίζεται ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερίτιδας λόγω των βακτηρίων που ενδέχεται να περιέχει η ωμή ζύμη και τα οποία σκοτώνονται με το ψήσιμο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πορίσματά τους για μια επιδημία γαστρεντερίτιδας από κολοβακτηρίδιο (e.coli) που καταγράφηκε το 2009 σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, στέλνοντας τελικά στο νοσοκομείο 77 ανθρώπους.Οι 35 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία έως ότου αναρρώσουν, αλλά ευτυχώς κανένας δεν πέθανε.

Οι επιστήμονες των CDCείχαν προ καιρού ανακοινώσει πως πηγή της επιδημίας ήταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου, έτοιμου μίγματος ζύμης για κέικ. Ωστόσο, έως τώρα ουδείς γνώριζε ποιο από τα συστατικά της ζύμης ήταν υπαίτιο γι’ αυτό.

Αφού οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε το όλο πρόβλημα από παράγοντες όπως η επεξεργασία του μίγματος από τους ασθενείς, η παραβίαση των κανόνων υγιεινής και η μόλυνση εκ προθέσεως, εξέτασαν ένα-ένα τα συστατικά του.

Μεταξύ αυτών ήταν μη παστεριωμένα αυγά, ζάχαρη, μαργαρίνη, κομματάκια σοκολάτας, μαγειρική σόδα και σιρόπι ζάχαρης. Όλα αποκλείστηκαν ως πιθανοί ένοχοι.

Το μόνο που απέμεινε ήταν το ωμό αλεύρι, το οποίο δεν υπόκειται σε επεξεργασία για να εξουδετερωθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί, ενώ παραγγέλνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και διανέμεται σε πολλά σημεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση ωμής της ζύμης του κέικ είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών.

Από τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, το 66% είχαν ηλικία κάτω των 19 ετών και το 71% ήταν κορίτσια. Μερικά μάλιστα δήλωσαν πως δεν είχαν πρόγραμμα να ψήσουν το κέικ.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων; Μην τρώτε ωμή τη ζύμη του κέικ, είτε την φτιάχνετε εσείς είτε την αγοράζετε έτοιμη…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου