ΥΓΕΙΑ

Η διατροφική πυραμίδα των… προγόνων μας

η-διατροφική-πυραμίδα-των-προγόνων-μ-111153

Ο διδάκτωρ και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο αλλά και ειδικευμένος αρχαιολόγος στους προϊστορικούς πολιτισμούς, John Williams λέει πώς οι άνθρωποι που έζησαν κατά την παλαιολιθική εποχή δεν τρέφονταν τρώγοντας μόνο το κρέας των μαλλιαρών μαμούθ.

Υπολείμματα τροφών που ανακαλύφθηκαν στο Ohalo II, έναν αρχαιολογικό χώρο 23.000 ετών στις όχθες της «Θάλασσας της Γαλιλαίας», φανερώνουν πως τελικά οι πρόγονοί μας «γέμιζαν» τα πιάτα τους. Τα καλά νέα σύμφωνα με το Men’s Health είναι ότι μπορείτε ακόμη και σήμερα να κάνετε ακριβώς ό,τι έκαναν κι εκείνοι. Απλά ξεφορτωθείτε τα έτοιμα φαγητά και αντ’ αυτών εντάξτε στην καθημερινή διατροφή σας ολοκληρωμένα, κανονικά και υγιεινά γεύματα.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 1: Ψάρια

Τα οστά των ψαριών κυρίως του γλυκού νερού, βρίσκονταν σε αφθονία εκείνες τις εποχές και μάλιστα έχει βρεθεί διατηρημένο, ένα τμήμα από δίχτυα ψαρέματος.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 2: Φρούτα

Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής συγκέντρωναν άγρια σύκα, άγρια σταφύλια καθώς και ένα ειδικό φρούτο που λεγόταν «Αγκάθι του Χριστού». Πιστεύεται πως με ένα συγκεκριμένο υποείδος αυτού του φυτού που φύεται μόνο στην Παλαιστίνη και στους Ιερούς Τόπους κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού, εξ’ ου και το όνομα των καρπών του. Αυτά τα παλαιού τύπου «σνακ» τους παρείχαν αρκετή ζάχαρη για να αποκτήσουν ενέργεια καθώς και μια σειρά από ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 3: Σιτηρά

Άγρια στελέχη δημητριακών όπως το κριθάρι και το δίκοκκο σιτάρι αποτελούσαν βασικές τροφές. Οι άνθρωποι έτριβαν τους κόκκους σε ένα γεύμα ή τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν πιο «πλούσια» τα μαγειρευτά φαγητά. Ήταν σαν να λέμε οι αγαπημένοι, μακρινοί και υγιεινοί συγγενείς των σημερινών μας δημητριακών και μάλιστα, ελάχιστα επεξεργασμένοι.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 4: Ελιές

Οι άγριες ελιές συλλέγονταν επίσης από τα δέντρα στις πλαγιές και μεταφέρονταν στον καταυλισμό, στο Ohalo II. Μαζί με άγριους ξηρούς καρπούς παρείχαν υγιεινά μονοακόρεστα λίπη.

Παλαιολιθική συνήθεια νούμερο 5: Κρέας από ελάφι

Το κρέας των ζώων αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των κυνηγών. Τα απομεινάρια των ελαφιών και των γαζελών που βρέθηκαν στο Ohalο ήταν πολύ περισσότερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ζώων. Επίσης τρέφονταν και με πολλά υδρόβια πουλιά που πιθανότατα είχαν τη γεύση του σημερινού μας κοτόπουλου.

clickatlife.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου