ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ για την ανίχνευση επιθετικού καρκίνου του προστάτη

νέο-τεστ-για-την-ανίχνευση-επιθετικού-162030
Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέους γενετικούς δείκτες στο αίμα ασθενών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου καλύτερου διαγνωστικού τεστ που θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν έγκαιρα ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν την επιθετική και πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου. Ήδη οι ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο σχετικό πειραματικό τεστ.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιόχαν ντε Μπόνο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Lancet Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βρήκαν μια μέθοδο να «διαβάζουν» ποιά γονίδια ενεργοποιούνται και ποιά όχι στα αιμοκύτταρα των καρκινοπαθών με τη χειρότερη πρόγνωση επιβίωσης.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο των πνευμόνων, με περίπου 900.000 νέα περιστατικά το χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν και πολλά περιστατικά εμφανίζουν γρήγορες μεταστάσεις σε άλλα όργανα και καταλήγουν στον θάνατο, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις περιορίζονται στον ίδιο τον προστάτη και τελικά δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς.
Το πρόβλημα για τους γιατρούς ήταν πάντα να μπορούν να ξεχωρίσουν τα σοβαρά περιστατικά από τα πιο ελαφρά, ώστε να δράσουν έγκαιρα. Αν και ήδη υπάρχουν τεστ για τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, δεν έχουν ακόμα μεγάλη ακρίβεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το υπό ανάπτυξη νέο αιματολογικό-γενετικό τεστ, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι δυνητικά ακριβέστερο από τα υπάρχοντα και ευκολότερο σε σχέση με τη διενέργεια βιοψίας. Όπως τόνισε ο Μπόνο, «το τεστ μας διαβάζει το πρότυπο γενετικής δραστηριότητας όπως έναν γραμμωτό κώδικα (barcode), εντοπίζοντας ίχνη ότι ένας ασθενής μπορεί να έχει ένα πιο επιθετικό καρκίνο. Οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόσουν ανάλογα τη θεραπεία που χορηγούν».
Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάγνωση όλων των γονιδίων σε δείγματα αίματος από 100 βρετανούς ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους άλλοι είχαν την επιθετική μορφή υψηλού κινδύνου και άλλοι την ήπια χαμηλού κινδύνου της νόσου. Χρησιμοποιώντας στατιστικές τεχνικές, χώρισαν τους ασθενείς σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» τους και, μετά από δυόμισι χρόνια, βρήκαν ότι οι ασθενείς που ανήκαν στη μία κατηγορία, είχαν πεθάνει πολύ πιο πρόωρα από τους υπόλοιπους.
Έτσι, οι επιστήμονες ανίχνευσαν εννέα ενεργά γονίδια-κλειδιά που ήσαν κοινά σε όλα τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας υψηλότερου κινδύνου.

Στη συνέχεια, έκαναν τεστ σε 70 αμερικανούς καρκινοπαθείς και εντόπισαν πάλι τα εν λόγω γονίδια σε εκείνους τους ασθενείς που πέθαναν πιο πρόωρα από όλους. Αρκετά από αυτά τα γονίδια σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι αυτό καταστέλλεται περισσότερο στους ασθενείς με την επιθετική μορφή της νόσου.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου