ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: “κληρονομεί” χαμηλό IQ στα παιδιά

υπέρταση-στην-εγκυμοσύνη-κληρονομε-166161

Η εκδήλωση υπέρτασης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να καθορίσει τον βαθμό της νοημοσύνης του παιδιού που θα γεννηθεί, και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αναφέρει έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Academy of Neurology».

Συνολικά εξετάστηκαν περίπου 400 άνδρες από τη Φινλανδία, αρχικά στην ηλικία των 20 ετών, αλλά και πολλά χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 69. Όλοι οι άνδρες είχαν γεννηθεί από το 1934 έως το 1944 και διέθεταν φάκελο που περιέγραφε ότι η μητέρα τους παρουσίαζε υπέρταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό που προέκυψε από την στατιστική ανάλυση ήταν ότι τα χαμηλότερα σκορ στα τεστ IQ τα πέτυχαν όσοι γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκδηλώσει υπέρταση κατά την κύηση. Μάλιστα και κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα άτομα αυτά παρουσίαζαν τις χαμηλότερες αποδόσεις στα νοητικά τεστ ( χαμηλότερες κατά 4,36 μονάδες), συγκριτικά με άνδρες που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που δεν εμφάνισαν υπέρταση κατά την κύηση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η υπέρταση μπορεί μπορεί να επηρρέασει γενικότερα την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, φυσικά και τη νοητική του ανάπτυξη. Όπως εξηγεί η Katri Raikonen, δρ. γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η υπέρταση, μαζί με την προεκλαμψία αφορούν περίπου στο 10% των κυήσεων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εμβρύου. Και καθώς το σηαντικότερο μέρος της εγκεφαλικής ανάπτυξης σημειώνεται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, δεν κάνει εντύπωση η διαπίστωση ότι οι χαμηλές νοητικές ικανότητες «συνοδεύουν» το παιδί καθ΄ όλη τη ζωή του.
healthpress.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου