ΥΓΕΙΑ

10 βήματα για υγιή οστά

10-βήματα-για-υγιή-οστά-167464

Τα υγιή οστά διασφαλίζουν μία υγιή ζωή και οφείλετε να τα προσέχετε σαν τα…μάτια σας. Ειδικά μετά την ηλικία των 30 τα οστά δεν έχουν τις ίδιες αντοχές, όπως φυσικά σε νεότερες ηλικίες.

Η ευεργετική βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ουσιαστικής σημασίας για τα οστά καθώς βοηθά στην αναδιαμόρφωση του σκελετού και την απορρόφηση του ασβεστίου. Αν και το ίδιο το σώμα παράγει βιταμίνη D, όταν ο ήλιος «αγγίξει» το δέρμα σας, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται συμπλήρωμα. Ιδανικές πηγές βιταμίνης D περιέχει το μουρουνέλαιο, ο σολομός, ο κονσερβοποιημένος τόνος, ο κρόκος του αυγού και το γιαούρτι.

Μακριά από τον καφέ

Αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι η καφεΐνη συνδέεται με την ευθραυστότητα των οστών, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αλλά αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις που καταναλώνετε περισσότερους από 3-4 καφέδες την ημέρα. Ωστόσο καφεΐνη περιέχουν ακόμα το τσάι, ορισμένα αναψυκτικά, συμπληρώματα διατροφής και κάποια φάρμακα.

Ωμμμμμμμ

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ασκήσεις διαλογισμού και γιόγκα, που ηρεμούν και προστατεύουν τα οστά σας. Σύμφωνα με μία έρευνα, ασθενείς που έπασχαν από απώλεια οστικής μάζας και παρακολουθούσαν μαθήματα γιόγκα διάρκειας 110 λεπτών για δύο χρόνια, αύξησαν σημαντικά την πυκνότητα των οστών τους στους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, η γιόγκα βελτιώνει την ισορροπία και έτσι μειώνετε το ρίσκο να πέσετε και να σπάσετε κανένα κόκαλο.

Ένα ποτηράκι κρασί;

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει σημαντικά τα οστά καθώς συνδέεται με την τοξικότητα στα κύτταρα σχηματισμού των οστών. Ωστόσο ένα ή δύο ποτηράκια την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν τα οστά και την καρδιά σας.

Προσοχή στα φάρμακα

Πολλά κοινά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πυκνότητα της οστικής μάζας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα στεροειδή φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή το άσθμα, ορισμένα σκευάσματα που χορηγούνται για το στομάχι και την πέψη αλλά και κάποια αντικαταθλιπτικά.

Τεστ πυκνότητας…για σιγουριά

Η αμέλεια ή ίσως και η άγνοια των περισσοτέρων, δυστυχώς, οδηγούν μακριά από το γραφείο του γιατρού και τις ειδικές εξετάσεις για την οστεοπόρωση. Αν είστε μάλιστα κοντά στην ηλικία των 50 ετών και πρόσφατα έχετε σπάσει κάποιο οστό από πτώση, ίσως αυτό να είναι το «κουδουνάκι» που χτυπά ο οργανισμός σας για εύθραυστα και λεπτά οστά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, και ειδικά στις γυναίκες άνω των 65 ετών, μάλιστα επιβάλλεται το τεστ πυκνότητας των οστών, άσχετα εάν έχετε υποστεί ποτέ κάποιο κάταγμα ή όχι.

One Greek salad, please

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λίπη κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά μπορούν να ενισχύσουν την σπονδυλική στήλη; Έλληνες ερευνητές, έπειτα από διατροφική μελέτη που διεξήγαγαν σε 220 Ελληνίδες, διαπίστωσαν ότι όσες ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα, τρώγοντας πολλά ψάρια και ελαιόλαδο και παράλληλα περιορίζοντας το κόκκινο κρέας, παρουσίασαν την καλύτερη δυνατή οστική πυκνότητα.

Αγαπήστε τις…καμπύλες σας

Οι υπερβολικά αδύνατοι άνθρωποι ή όσοι πάσχουν από κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή, συνήθως διατρέχουν κίνδυνο και με τα οστά τους, καθώς αυτές οι καταστάσεις προδίδουν έλλειψη βιταμινών. Οι συνεχείς δίαιτες αποδυναμώνουν όχι μόνο τους μυς αλλά και τα οστά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία σας και αυξάνοντας τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.

Ακόμα καπνίζετε;

Άλλος ένας λόγος να κόψετε επιτέλους το κάπνισμα είναι και η οστεοπόρωση. Η νικοτίνη και τα χημικά στοιχεία βλάπτουν τους οστεοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή που δομούν το οστό εκκρίνοντας κολλαγόνο και άλλα οργανικά συστατικά που απαιτούνται για να χτιστεί οστίτης ιστός. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά. Χρειάζεται μόλις ένας χρόνος χωρίς τσιγάρο για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών.

Φυσικά γυμναστική

Η άσκηση είναι ιδανική για την απώλεια βάρους αλλά και την ενδυνάμωση των οστών. Για παράδειγμα οι αθλητές, και ειδικά όσοι ασχολούνται με τα βάρη, την ενόργανη γυμναστική και το ποδόσφαιρο, έχουν 13% περισσότερη πυκνότητα στα οστά τους. Βέβαια δε χρειάζεται να είστε ολυμπιονίκης για να μην πάθετε οστεοπόρωση. «Βολέψτε» ένα 30λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής στην καθημερινή σας ρουτίνα και τα οστά σας θα σας…στηρίξουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου