ΥΓΕΙΑ

Αυξάνεται συνεχώς η σκλήρυνση κατά πλάκας

αυξάνεται-συνεχώς-η-σκλήρυνση-κατά-πλ-176993
Συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είτε γιατί ζούμε περισσότερο, είτε γιατί υπάρχει αυξημένη επαγρύπνιση για τη νόσο και πιο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια που οδηγούν σε διάγνωση σε αρχικό στάδιο.
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αφορά νέους ενήλικες και πλήττει 2,5 εκ. άτομα, διεθνώς.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ανέρχονται σε 500.000, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο 10.000 άτομα.
Το θλιβερό είναι ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία αναπηρίας σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η ασθένεια εμφανίζεται ως απάντηση του ανοσοποιητικού, όμως τι την πυροδοτεί, παραμένει μυστήριο. Έτσι, οι περισσότεροι ειδικοί την αποδίδουν σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.
Η αύξηση της συχνότητας της νόσου σε βορειότερες χώρες, συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής των περιβαλλοντικών παραγόντων, με κύρια παράμετρο την έκθεση στον ήλιο που ενδέχεται να παρέχει κάποια προστασία ενάντια στην ασθένεια.
Οι γενετικοί παράγοντες έχουν σημαντική επίπτωση στην ευαισθησία ενός ατόμου στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό σκλήρυνσης κατά πλάκας έχουν κίνδυνο υψηλότερο από το κανονικό να εμφανίσουν τη νόσο.
Ο κίνδυνος μεγαλώνει στους πρώτου βαθμού συγγενείς, ιδίως στους ομοζυγωτικούς δίδυμους. Εντούτοις, ο κίνδυνος για τα παιδιά ή τα αδέλφια ενός ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ακόμα πολύ χαμηλός, με 96-98% πιθανότητα μη προσβολής.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών και συχνά παρεμβαίνει στη τη ζωή και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 25-29 ετών, όμως η μέγιστη επίπτωση, εμφανίζεται μεταξύ 40-49 ετών, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες.
Η ασθένεια δείχνει να «προτιμά» τις γυναίκες, αφού προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών. Ο λόγος δείχνει να αποδίδεται στις γυναικείες ορμόνες και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας της μείωσης των υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Δ. Μητσικώστας, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολονίας κ. Volker Limmroth, με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσικώστας, «η κλινική πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εξαιρετικά ετερογενής. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Μπορεί να φαίνεται ίδια σε κάθε πάσχοντα, αλλά στην πραγματικότητα, εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου