ΥΓΕΙΑ

«Βρέθηκαν» τα πρώτα πέντε γονίδια που ρυθμίζουν το σχήμα του προσώπου

βρέθηκαν-τα-πρώτα-πέντε-γονίδια-που-186228

Ένα μικρό βιολογικό δείγμα ίσως θα αρκεό στο μέλλον για την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του προσώπου

Ολλανδοί ερευνητές έκαναν μια ανακάλυψη η οποία αναμένεται να φέρει επανάσταση στον ιατροδικαστικό (και όχι μόνο) τομέα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό δημιουργίας του προσώπου.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας μεθόδου με την οποία ένα μικρό δείγμα αίματος θα μπορεί να αποκαλύψει το πρόσωπο του ατόμου στο οποίο ανήκει. Έτσι αν σε ένα τόπο εγκλήματος υπάρχουν ίχνη αίματος θα μπορεί να αποκαλυφθεί το πρόσωπο των ατόμων στα οποία ανήκουν, και που ανάμεσά τους πιθανώς να είναι και ο δράστης.

Η έρευνα

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε ανθρώπινα κεφάλια και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 9 «παράμετροι» προσώπου όπως η θέση των ζυγωματικών, η απόσταση των ματιών μεταξύ τους, το μήκος και πλάτος της μύτης κ.α. Στη συνέχεια ανέλυσαν το DNA δέκα χιλιάδων ατόμων και εντόπισαν 5 γονίδια τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ελέγχουν αυτές τις 9 παραμέτρους και ουσιαστικά είναι αυτά που καθορίζουν τον σχηματισμό του προσώπου.

«Είναι τα πρώτα ευρήματα που ανοίγουν τον δρόμο για τη γονιδιακή κατανόηση της μορφολογίας του ανθρώπινου προσώπου. Ίσως στο μέλλον γίνει εφικτό να σχεδιάζουμε το πορτρέτο ενός ατόμου βασιζόμενοι αποκλειστικά στο DNA του γεγονός που θα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές όπως στον ιατροδικαστικό τομέα» αναφέρει ο καθηγητής Μάνφρεντ Κάιζερ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση «Public Library of Science Genetics».

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι είναι πιθανό εκτός από τα 5 γονίδια που εκείνοι εντόπισαν να υπάρχουν και άλλα που να εμπλέκονται στον σχηματισμό του προσώπου η ανακάλυψη των οποίων θα βοηθήσει στο να δημιουργείται ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβές πορτρέτο ενός ατόμου χρησιμοποιώντας μόνο ένα δείγμα αίματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου