ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη αντιπηκτικού φαρμάκου

έλλειψη-αντιπηκτικού-φαρμάκου-196516
Έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg, το οποίο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος παρατήρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε πολλά φαρμακεία του Νομού Αττικής, ύστερα από ενημέρωση ιατρών –μελών του.
Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ έστειλε σχετικό έγγραφο στην εταιρεία Novartis που παράγει και διακινεί στην ελληνική αγορά το φάρμακο, προκειμένου να ενημερώσει για τυχόν προβλήματα στην διακίνηση του συγκεκριμένου ιδιοσκευάσματος.
Ο ΙΣΑ σημείωσε ότι στη φαρέτρα των από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων, η ασενοκουμαρόλη κυκλοφορεί μόνον από τη συγκεκριμένη εταιρεία και ως ιδιοσκεύασμα το Sintrom 4mg είναι μοναδικό και απαραίτητο για εκατομμύρια ασθενείς.
Καθώς ο ΙΣΑ εκτιμά πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη αυτού του μοναδικού στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ.
Η εταιρεία
Η Novartis Hellas ισχυρίστηκε ότι εφοδιάζει επαρκώς την αγορά με το αντιπηκτικό σκεύασμα Sintrom 4 mg (ασενοκουμαρόλη) και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να διευκρινισθεί το ζήτημα περαιτέρω.
Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα, η διάθεσή του είναι ομαλή και δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ελλείψεων. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν πραγματοποιούνται παράλληλες εξαγωγές του σκευάσματος, δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται φαινόμενα ελλείψεων.
Ο ΕΟΦ
Μείωση των ποσοτήτων του φαρμάκου που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, διαπίστωσε και ο ΕΟΦ, σημειώνοντας όμως πως οι παράλληλες εξαγωγές του φαρμάκου, είναι πολύ περιορισμένες.
Από τη διερεύνηση του θέματος, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα, παρατηρείται μικρή μείωση της προμήθειας του φαρμάκου Sintrom από την αρμόδια εταιρεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2012, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο 2011, ενώ οι παράλληλες εξαγωγές για τους πρώτους 7 μήνες του 2012 είναι πολύ περιορισμένες.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΦ ζήτησε από την αρμόδια εταιρεία να αυξήσει άμεσα την προμήθεια του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.
Παράλληλα, διερευνώνται τα στοιχεία των παράλληλων εξαγωγών για τον Αύγουστο 2012, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται μέτρα περιορισμού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου