ΥΓΕΙΑ

Χωρίς αποτελέσματα η συνάντηση Σαλμά με τους φαρμακοποιούς

χωρίς-αποτελέσματα-η-συνάντηση-σαλμά-196555

Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί της χώρας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, «δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας».

Με την πρόταση αυτή να επικρατεί, αναμένεται να συνεδριάσουν αργά το απόγευμα και οι φαρμακοποιοί της Αττικής για να αποφασίσουν αν και έως πότε θα συνεχίσουν να μην δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να πληρώνονται 90 ημέρες μετά την εκτέλεση των συνταγών και όχι 45 που ισχύει σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δίδεται η ανάλογη χρονική πίστωση σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Το ερώτημα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί ήταν «πώς θα πληρωνόμαστε σε 90 ημέρες όταν θα πρέπει να εξοφλούμε άμεσα τις φαρμακαποθήκες»;

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαΐου. Παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες».

Πρόσθεσε δε ότι αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί «θα παρέμβουμε πιο δραστικά, αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού, δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στην διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους».

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους ασφαλισμένους
Εν τω μεταξύ, με Γολγοθά μοιάζει η εβδομάδα που ξεκίνησε για πάνω από 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν φάρμακα και να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού, εάν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι φαρμακοποιοί από το περασμένο Σάββατο έχουν σταματήσει εκ νέου να δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους-ασθενείς, ενώ, οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί βρίσκονται από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν, καθώς, καθυστερεί σημαντικά η εξόφλησή τους, ενώ, ο διοικητής του ΕΟΠΠΥ, Γ. Βουδούρης, τόνισε σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις: «δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα η εξέταση του ασφαλισμένου» και είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν για την απομάκρυνσή του.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου