ΥΓΕΙΑ

Αντέχουν στους ιούς όσοι έχουν παιδιά

αντέχουν-στους-ιούς-όσοι-έχουν-παιδιά-237873

Οι γονείς μπορεί να κολλάνε συχνά ιούς και άλλα μικρόβια από τα παιδιά τους, παρ’ όλα αυτά, τελικά οι ίδιοι αρρωσταίνουν πιο δύσκολα σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά.

Ερευνητές των τμημάτων ψυχολογίας και παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη Ροντλέσια Σνιντ, διεξήγαγαν έρευνα με περίπου 800 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 55 ετών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι γενικά πιο ανθεκτικοί στα κρυολογήματα και τη γρίπη.

Εισήγαγαν έναν ιό της γρίπης ή έναν ρινοϊό του κρυολογήματος στη μύτη των εθελοντών και παρακολούθησαν ποιοι αρρώστησαν και πόσο. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, οι γονείς ήταν 48% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σε σχέση με όσους δεν είχαν παιδιά.

Όσα περισσότερα παιδιά έχει μία οικογένεια, τόσο πιο προστατευμένοι φαίνεται να είναι οι γονείς από τέτοιες μολύνσεις. Η προστασία αυτή διαρκεί ακόμα και όταν πια τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει από το σπίτι. Οι γονείς που ζούσαν πια μόνοι τους είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό, σε σχέση με όσους ποτέ δεν υπήρξαν γονείς.

Όμως, το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα των γονιών και όσων δεν έχουν παιδιά είναι γενικά παρόμοιο, οπότε τίθεται το ερώτημα: ποιος είναι ο παράγων που δρα προστατευτικά στην περίπτωση των γονιών; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξήγηση ανάγεται μάλλον στο επίπεδο της ψυχολογίας και της ψυχοσωματικής υγείας, καθώς οι γονείς νιώθουν συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τη ζωή τους και λιγότερο αγχωμένοι, με συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημά τους να είναι πιο ανθεκτικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου