ΥΓΕΙΑ

Πόσο κινδυνεύει η όρασή μας από την υπεριώδη ακτινοβολία;

πόσο-κινδυνεύει-η-όρασή-μας-από-την-υπε-251520

Αν απαντήσετε θετικά σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ερωτήσεις, τότε όχι μόνον κινδυνεύετε από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου!

* Τα μάτια σας είναι ανοιχτόχρωμα;

* Βρίσκεστε αρκετή ώρα κάθε μέρα σε εξωτερικό περιβάλλον;* Κάνετε ηλιοθεραπεία, θαλάσσια σπορ, ψαρεύετε ή οδηγείτε πολλές ώρες την ημέρα;

* Χρησιμοποιείτε λάμπα μαυρίσματος;

* Εχετε καταρράκτη ή έχετε κάνει επέμβαση καταρράκτη;

* Εχετε κάνει επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας ή της πρεσβυωπίας σας;

* Πάσχετε από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή από οποιαδήποτε άλλη νόσο του αμφιβληστροειδούς;

* Εχετε κερατοκώνο, γλαύκωμα, ατροφία του οπτικού νεύρου ή διαβήτη;

**Παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία σας στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως είναι τα αντιοβιοτικά, αντισυλληπτικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά ή ηρεμιστικά;

* Είστε αγρότης, οικοδόμος, πιλότος, αυτοκινητιστής, εργολάβος, κηπουρός, ναυαγοσώστης, ψαράς, ναυτικός, κτηνοτρόφος ή τροχονόμος;

**Αναλογιστείτε, αν η εργασία σας σάς αναγκάζει να βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο περισσότερη ώρα από όση νομίζατε.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στα μάτια μας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

* Από τη θέση του ήλιου: όσο πιο ψηλά βρίσκεται ο ήλιος, τόση περισσότερη η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει σε εμάς.

* Από το γεωγραφικό πλάτος: πλησιάζοντας στον Ισημερινό, αυξάνει η υπεριώδης ακτινοβολία.

* Από το υψόμετρο: η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνει κατά 5% ανά 1.000 πόδια υψόμετρο.

* Από το όζον: το όζον απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάθε 1% μείωσης του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα, έχει αποτέλεσμα την αύξηση κατά 2% της UVB.

* Από την ανάκλαση από το έδαφος: πολλές επιφάνειες αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου:

Η θάλασσα αντανακλά λιγότερο από 20% την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως συμβαίνει και με το γκαζόν ή τη βρεγμένη άμμο, ενώ ο αφρός της θάλασσας αντανακλά 25% την UV, περίπου όσο και η στεγνή άμμος. Η μεγαλύτερη όμως αντανάκλαση υπεριώδους ακτινοβολίας δημιουργείται στο χιόνι.

Από τη βρεφική ηλικία επιβάλλεται να φοράμε γυαλιά ηλίου

Τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη σε διάμετρο κόρη, διαυγέστερο φακό και λίγη προστατευτική μελανίνη στην ίριδα.

Τα παιδιά που παίζουν σε εξωτερικούς χώρους απορροφούν τρεις φορές περισσότερη ακτινοβολία από την ετήσια ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά ένας ενήλικος. Στην Αυστραλία, υποχρεώνουν τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου ακόμα και στο βρεφονηπιακό.

Επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αθροιστική, είναι πολύ σημαντικό από πολύ νωρίς να φοράμε γυαλιά ηλίου και έτσι αυτό να μας γίνει συνήθεια.

Οι περισσότεροι καταναλωτές, ενώ γνωρίζουν πόσο κακό κάνει στο δέρμα τους ο ήλιος, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο βλάπτει την όρασή τους κι αυτό συμβαίνει γιατί ενώ στο δέρμα οι επιπτώσεις φαίνονται αμέσως, όσον αφορά την όραση μπορεί να περάσουν και χρόνια για να διαπιστωθεί το κακό που έγινε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου