ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαϊου

παγκόσμια-μέρα-κατά-του-καπνίσματος-η-31-286327

Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση που πήρε το 1987 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να προσελκύσει παγκοσμίως την προσοχή πάνω στην επιδημία του καπνίσματος και τις θανατηφόρες συνέπειες της.

Το κάπνισμα προκαλεί 1 στους 10 θανάτους παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από 5.000.000 θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερους από ότι η φυματίωση, το AIDS και η ελονοσία μαζί.

Υπολογίζεται ότι τον 21ο αιώνα ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο.

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος για το έτος 2012 έχει στόχο να ενημερώσει τους διαμορφωτές της πολιτικής αλλά και το ευρύ κοινό για τις φαύλες και επιζήμιες τακτικές της βιομηχανίας καπνού.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εξέδωσε σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης καπνού από και προς ενήλικους για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους ιδιωτικούς χώρους εργασίας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και τη σύσταση στο Σώμα Επιθεωρητών υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ.

Οι υπηρεσίες Δημόσιας υγείας ενημερώνουν επιχειρηματίες και κοινό σχετικά με τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στο πλαίσιο του καθιερωμένου ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου