ΥΓΕΙΑ

Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

τα-συμπληρώματα-ασβεστίου-αυξάνουν-τ-288772

Ειδικά στους ηλικιωμένους

Τα άτομα που παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Οι ηλικιωμένοι είναι συνήθως εκείνοι που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών και την πρόληψη καταγμάτων.

Αλλά τώρα οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Χαϊδελβέργη επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή.

Οι ειδικοί έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 23.980 άτομα για περισσότερα από 10 χρόνια και συνέκριναν τον αριθμό των εμφραγμάτων σε άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου με εκείνους που δεν έκαναν χρήση των εν λόγων διατροφικών συμπληρωμάτων.

Καταγράφηκαν 851 εμφράγματα μεταξύ των 15.959 που δεν έπαιρναν κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, οι λήπτες των συμπληρωμάτων ασβεστίου είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι από τη μελέτη προκύπτει ότι τα εμφράγματα αυξάνονται ουσιαστικά ως συνέπεια της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Η Δρ Κάρι Ρουξτον της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα Συμπληρώματα Υγείας της Μ.Βρετανίας σχολιάζει ότι «η οστεοπόρωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τις γυναίκες και είναι ανεύθυνο μια επιστημονική ομάδα να προτείνει την διακοπή της χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου, ειδικά όταν η σχέση μεταξύ ασβεστίου, βιταμίνης D και οστικής υγείας είναι υιοθετημένη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων».

Οι ερευνητές Ίαν Ριντ και Μαρκ Μπολλαντ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ωστόσο διαφωνούν με την Βρετανίδα αξιωματούχο και σημειώνουν ότι «τα στοιχεία είναι όλο και ισχυρότερα, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι ασφαλές άλλα ούτε και αποτελεσματική η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Επομένως δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν ασβέστιο από μια ισορροπημένη διατροφή».

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου