ΥΓΕΙΑ

Χορηγούν φάρμακα-«μαϊμού» για την ελονοσία

χορηγούν-φάρμακα-μαϊμού-για-την-ελο-290198

Το ένα στα τρία φάρμακα που χορηγούνται ανά τον κόσμο για να αναχαιτίσουν την ελονοσία είναι πλαστά, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Την σχετική προειδοποίηση απευθύνουν αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν 1.500 δείγματα από επτά φάρμακα ελονοσίας που χορηγούνται σε επτά χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ ανάλογα ευρήματα είχε και η ανάλυση 2.500 δειγμάτων από 21 υποσαχάριες χώρες.

Όπως γράφουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases», τα νέα ευρήματα αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου», καθώς τα κακής ποιότητας, πλαστά φάρμακα προκαλούν αντοχή του υπαίτιου μικροοργανισμού (του πλασμωδίου της ελονοσίας) στα φάρμακα και αποτυχία των γνήσιων θεραπευτικών αγωγών.

Οι επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Fogarty των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν τις αναλύσεις, πιστεύουν ότι η αληθινή έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία τους.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις πλαστών φαρμάκων ουδέποτε αναφέρονται ή αναφέρονται σε λάθος υπηρεσίες ή δεν κοινοποιούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες», λένε.

Όπως εξηγούν, δεν έχουν γίνει μεγάλες μελέτες για την ποιότητα των φαρμάκων στην Κίνα ή στην Ινδία – χώρες όπου κατοικεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αποτελούν «δυνητική πηγή» πολλών φαρμάκων-«μαϊμού».

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την ελονοσία, η οποία είναι ενδημική σε 106 χώρες.

«Κάθε χρόνο πεθαίνουν 655.000 έως 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από το πλασμώδιο της ελονοσίας», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκαουρβίκα Ναγιάρ. «Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν υπήρχαν στη διάθεση των ασθενών αποτελεσματικά, υψηλής ποιότητος φάρμακα, που θα λαμβάνονταν σωστά».

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι σε πολλές χώρες υπάρχει ένδεια εγκαταστάσεων παρακολούθησης της ποιότητας των αντιελονοσιακών φαρμάκων, καθώς και έλλειμμα στις γνώσεις των πολιτών και των εργαζομένων στην Υγεία για τις διαθέσιμες θεραπείες.

Ελλειμματική είναι επίσης σε πολλές χώρες και η νομοθεσία που διέπει την παρασκευή των φαρμάκων, αλλά και τις ποινές για όσους παράγουν πλαστά φάρμακα.

Παρά αυτά τα προβλήματα, όμως, η παγκόσμια θνησιμότητα από ελονοσία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% από το 200 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ειδικά στην υποσαχάριο Αφρική, εξάλλου, έχει μειωθεί κατά 33%.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ειδικά προγράμματα παροχής αντιελονοσιακών φαρμάκων που πραγματοποιεί ο ΠΟΥ σε συνεργασία με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου