ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημίωση μαμούθ θα πληρώσει η αλυσίδα Walmart στις ΗΠΑ για τους 500.000 νεκρούς από μαζική χορήγηση οπιούχων

αποζημίωση-μαμούθ-θα-πληρώσει-η-αλυσί-883921

Σε διακανονισμό κατέληξαν οι ΗΠΑ με την αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart καθώς όπως ανακοινώθηκε θα καταβάλει ως αποζημίωση το ποσόν των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από αγωγές που έχουν κατατεθεί από αμερικανικές πολιτείες και φορείς για τον ρόλο της στην κρίση των οπιούχων στην χώρα.

Όπως και οι αλυσίδες φαρμακείων CVS και Walgreens, που δέχθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου να καταβάλουν κάθε μία 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών, έτσι και η Walmart κατηγορείται για την μαζική διάθεση οπιούχων αναλγητικών χωρίς να ειδοποιήσει τις αρχές για τον αυξημένο αριθμό των συνταγών.

«Φαρμακεία όπως η Walmart έπαιξαν αναντίρρητα ρόλο στην συνέχιση της καταστροφής που προκάλεσαν τα οπιούχα», σχολίασε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς σε ανακοίνωσή της.

Η υπερσυνταγογράφηση των οπιούχων, που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, οδήγησε σε μία κρίση που προκάλεσε τον θάνατο 500.000 ανθρώπων σε 20 χρόνια.

Η Walmart αντικρούει τις κατηγορίες για τον ρόλο της στην κρίση και τονίζει ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αποδοχή ευθύνης. Όμως ο όμιλος θεωρεί ότι ο διακανονισμός είναι «προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Εκτός του ποσού που συμφώνησε να καταβάλει, η εταιρεία δεσμεύθηκε να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα την συνταγογράφηση για την αποφυγή απάτης και ύποπτων συνταγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου