ΔΙΕΘΝΗ

Αγοράκι διαγνώστηκε με απειλητική ασθένεια μέσω Facebook

αγοράκι-διαγνώστηκε-με-απειλητική-ασ-291261

Ένα αγοράκι από τη Βρετανία διαγνώστηκε με μία απειλητική για τη ζωή του ασθένεια με τη βοήθεια του Facebook – όταν ένας φίλος της μητέρας του εντόπισε αυτό που είχε διαφύγει της προσοχής των γιατρών.

Ο μικρούλης Έβαν Όουενς παρουσίαζε σπασμούς, τους οποίους ο παιδίατρός του απέδιδε στο ότι κρατούσε την αναπνοή του όταν πάθαινε εκρήξεις θυμού (η διαταραχή αυτή αποκαλείται κρίση κατακράτησης αναπνοής).

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να μάθει αν αυτό αληθεύει, η μητέρα του Σέρις Όουενς, βιντεοσκόπησε μία από τις κρίσεις του και την ανέβασε στην σελίδα της στο Facebook γράφοντας από κάτω: «Μήπως ξέρει κανείς τι είναι αυτό;»

Λίγη ώρα αργότερα, ένας φίλος της απάντησε πως έμοιαζε με αντανακλαστική ανοξική κρίση – μία διαταραχή που προκαλείται από πόνο ή φόβο και οφείλεται στην απότομη μείωση έως διακοπή της καρδιακής λειτουργίας.

Η 33χρονη Σέρις και ο 35χρονος σύζυγός της Ρομπ, από το Σουώνσι της Νότιας Ουαλίας, ξαναπήγαν τον Έβαν στον παιδίατρο και του έθεσαν το ενδεχόμενο της ανοξικής κρίσης.

Εκείνος, παρέπεμψε τον μικρούλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας, στο Κάρντιφ, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι έπασχε από τη νόσο.

«Ο Έβαν πάθαινε μέχρι και 17 κρίσεις την ημέρα και ήταν τρομακτικό να τον βλέπουμε σ’ αυτή την κατάσταση, δίχως ουσιαστικά να ξέρουμε τι έχει», δήλωσε η Σέρις. «Αν δεν είχα κάνει την ανάρτηση στο Facebook, ακόμα δεν θα ξέραμε τι γίνεται. Είναι πολλές οι επικριτικές φωνές που ακούγονται εναντίον του Facebook, αλλά όταν μπορεί να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο ένα μωρό, τότε αξίζει τον κόπο».

Οι γιατροί λένε ότι ο Έβαν, ο οποίος πλέον είναι 4 ετών, θα ξεπεράσει το πρόβλημα μεγαλώνοντας, ενώ πλέον τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοί του στον παιδικό σταθμό ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν πάθει μία κρίση που μπορεί να διαρκέσει 45 δευτερόλεπτα και να τον κάνει να χάσει τις αισθήσεις του.

Έτσι, τον ξαπλώνουν σε αναπαυτική θέση, βεβαιώνονται ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην αναπνοή του, του μιλούν καταπραϋντικά και περιμένουν να συνέλθει.

Τι είναι

Η αντανακλαστική ανοξική κρίση είναι ένα είδος συγκοπής που προκαλείται από την παροδική διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Δεν είναι μορφή επιληψίας, ενώ διαφέρει από τις κρίσεις κατακράτησης αναπνοής.

Μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα απρόσμενο ερέθισμα, όπως ο πόνος, ο φόβος ή ο τρόμος, ή ακόμα και το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό.

Το ερέθισμα αυτό κάνει την καρδιά να επιβραδύνεται δραματικά ή και να σταματάει ακόμα, με συνέπεια να ελαττώνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Το παιδί αρχίζει να χωλαίνει, πέφτει κάτω και χλωμιάζει. Το σώμα του μπορεί να γίνει άκαμπτο και τα χέρια και τα πόδια του να κάνουν σπασμούς.

Σταδιακά, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο αποκαθίσταται και το παιδί επιστρέφει γρήγορα στο φυσιολογικό, αν και μπορεί να θέλει να κοιμηθεί και να είναι χλωμό με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Υπολογίζεται ότι αντανακλαστικές ανοξικές κρίσεις εκδηλώνει σχεδόν 8 στα 1.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι κρίσεις αυτές είναι συχνότερες στις ηλικίες 6 μηνών έως 2 ετών, ενώ η συχνότητά τους μειώνεται σταδιακά και τελικά σταματά κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, μερικές φορές οι κρίσεις επιμένουν έως την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Δύσκολη διάγνωση

Οι ειδικοί λένε ότι οι κρίσεις αυτές, όπως και άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να είναι δύσκολες στη διάγνωσή τους.

Όπως εξηγεί η κυρία Τζένι Κόζον, επικεφαλής του Τομέος Ασθενών στο Stars, έναν οργανισμό ο οποίος στηρίζει οικογένειες παιδιών με αντανακλαστικές ανοξικές κρίσεις και άλλα είδη συγκοπής, «δυστυχώς, η Σέρις δεν είναι η μοναδική που ταλαιπωρήθηκε μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στο μωρό της. Πολλά παιδιά με αντανακλαστικές ανοξικές κρίσεις διαγιγνώσκονται λανθασμένα με κρίσεις κατακράτησης αναπνοής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου