ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H εφαρμογή κινητού που κάνει διάγνωση στο μελάνωμα

h-εφαρμογή-κινητού-που-κάνει-διάγνωση-σ-295081

Πώς θα σου φαινόταν αν είχες μια εφαρμογή στο κινητό σου, η οποία θα σε βοηθούσε να εξετάζεις τις ελιές σου και να εντοπίζεις πιθανά μελανώματα; Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αφού μπορείς να την «κατεβάσεις» τόσο στο iPhone και σε android κινητά τηλέφωνα.

Ότι ο ήλιος είναι βλαβερός το ξέρεις ήδη! Γι’ αυτό και δεν έχεις καμία απολύτως δικαιολογία να μην προστατεύεις ανάλογα τον εαυτό σου. Ένα αντιηλιακό δεν σημαίνει απόλυτη προστασία, θα πρέπει να εξετάζεις το σώμα σου και να παρατηρείς τις ελιές σου. Τα μελανώματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία σαράντα χρόνια στις ΗΠΑ και αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία καρκίνου σε ενήλικες ηλικίας 24 έως 29.

Όταν ο αρραβωνιαστικός της Kristi Zuhlke εμφάνισε μελάνωμα ενώ ήταν μόλις 27 χρονών και παρά τις θεραπείες και τις αφαιρέσεις ελιών που υπέστη τα τελευταία δέκα χρόνια, πρέπει να επισκέπτεται τον δερματολόγο κάθε έξι μήνες, η Zuhlke αποφάσισε να φτιάξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα εντοπίζει τις δερματικές κηλίδες, το Mole Detective.

«Θα με ρωτήσει αν έχουν αλλάξει καθόλου οι ελιές, κάτι που σημαίνει μελάνωμα. Δεν θυμάμαι πώς ήταν πριν από ένα μήνα, οπότε ήθελα ένα εργαλείο να με βοηθάει να κρατάω αρχείο. Έτσι δημιούργησα τον ‘ντεντέκτιβ ελιών’» εξηγεί η Zuhlke.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εφαρμογή είναι απλή. Φωτογραφίζεις την ελιά και η εφαρμογή Θα μετρήσει την ασυμμετρία, τα όρια, το χρώμα, τη διάμετρο και την εξέλιξη της ελιάς. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φωτογραφίζεις κάθε μήνα τις ελιές και η εφαρμογή παρακολουθεί οποιεσδήποτε αλλαγές και σε βοηθά να κατανοήσεις κάθε πιθανό κίνδυνο. Ο στόχος της εφαρμογής δεν είναι να αντικαταστήσει τον γιατρό σου αλλά να σε βοηθήσει να φροντίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να κρατήσεις ένα σημαντικό αρχείο, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα είχες καταφέρει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου