ΥΓΕΙΑ

Φόρος στα αναψυκτικά

φόρος-στα-αναψυκτικά-295148

Ένα «χαράτσι» της τάξεως του 20% στα αναψυκτικά μπορεί να μειώσει την κατανάλωσή τους και να βοηθήσει στη μείωση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας στη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας φόρος 20% στα αναψυκτικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία νόσων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2 .

Η Δανία έχει ήδη φορολογήσει τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η Γαλλία έχει φορολογήσει τα ζαχαρούχα ποτά. Μάλιστα ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έχει δηλώσει ότι σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτών των δυο χωρών.

Ήδη από πέρσι σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Medical Nutrition, είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ένας φόρος της τάξεως του 10% θα μείωνε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και θα έστρεφε τους καταναλωτές σε πιο υγιεινές επιλογές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου