Ατομικό τεστ για το AIDS που γίνεται σπίτι

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-16, 12:41:24
Ατομικό τεστ για το AIDS που γίνεται σπίτι

Ένα γρήγορο ατομικό τεστ που κάθε ενδιαφερόμενος θα αγοράζει μόνος του και θα το κάνει στο σπίτι του για να ελέγξει αν είναι θετικός στον ιό HIV του AIDS, έρχεται πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, καθώς μία 17μελής ειδική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι το τεστ, με την ονομασία OraQuick, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η θετική πλευρά του τεστ, δηλαδή η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, υπεραντισταθμίζει την αρνητική διάστασή του, δηλαδή την πιθανότητα να εμφανίσει λανθασμένα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα θα είναι να δώσει κι επίσημα την έγκρισή της η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η FDA, η οποία θα αποφασίσει εντός του έτους, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Συνήθως, η Αρχή ακολουθεί τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

Το τεστ, που διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία OraSure Technologies Inc, με έδρα την Πενσιλβάνια. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ με μεγάλη βεβαιότητα δείχνει ότι κάποιος δεν έχει AIDS, ενώ υπάρχουν κάποιες αυξημένες πιθανότητες να δείξει μία ανύπαρκτη μόλυνση.

Αν το τεστ τελικά εγκριθεί, σύμφωνα με την εταιρία, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τιμή κάτω των 60 δολαρίων (47 ευρώ περίπου). Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από το στοματικό υγρό στην εξωτερική περιοχή των ούλων, το οποίο δεν είναι ίδιο με το σάλιο. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή υψηλού κινδύνου. Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει κι ένα τεστ αίματος για AIDS, το οποίο είναι πιο ακριβές.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μία ξεχωριστή επιστημονική επιτροπή της FDA ενέκρινε το φάρμακο Truvada με μορφή ταμπλέτας, που παράγεται από την εταιρία Gilead Sciences Inc. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο θα δρα προστατευτικά για τους υγιείς από τον ιό HIV.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=