ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ~ Οι φαρμακοποιοί προμηθεύτηκαν επαρκείς ποσότητες

ετοιμοι-για-τον-αντιγριπικό-εμβολιασ-891082

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα – Γνωστό παυσίπονο δίνεται με το δελτίο

Με επαρκή ποσότητα αντιγριπικών εμβολίων εφοδιάστηκαν τα φαρμακεία του Βόλου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης λέει ότι οι φαρμακοποιοί είναι φέτος έγκαιρα προετοιμασμένοι ενόψει του αντιγριπικού εμβολιασμού, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

«Υπάρχει κανονική ροή προς το παρόν, ενώ η πλατφόρμα συνταγογράφησης δεν έχει ανοίξει ακόμη. Και φέτος ισχύει η υποχρεωτικότητα εκτέλεσης της συνταγής μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ ο εμβολιασμός είναι μία ακόμη δωρεάν υπηρεσία του φαρμακοποιού προς τον πολίτη», σημειώνει.

Τα εμβόλια γίνονται κάθε έτος σε χρόνια πάσχοντες, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα σε πολύ μικρές ηλικίες και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις που ορίζονται από τον θεράποντα γιατρό. Η διάρκεια του κύκλου ζωής τους είναι πέντε μηνών.

Ετσι σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών είναι απαραίτητο να υπάρχει κάλυψη αμέσως μετά τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος.

Ο κ. Ματσιόλης επισημαίνει ότι «ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid -19 και φέτος προβλέπεται να έχει ζωηρό ενδιαφέρον, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας. Θα αρχίσουν εκ νέου να παρουσιάζονται οι γνωστές εποχικές ασθένειες, όπως ρινίτιδα, βρογχίτιδα και φαρυγγίτιδα, οι οποίες χωρίς κάλυψη αντιγριπικού εμβολιασμού είναι επικίνδυνες για την υγεία».

Οι ελλείψεις σε φάρμακα

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για την κάλυψη των πολιτών σε όλες τις αγωγές, με τις ελλείψεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα να αφορούν σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες ασθενειών.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας λέει ότι οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο, γεγονός που συνιστά καθημερινό βάσανο για την κάλυψη των συνταγών με οποιοδήποτε τρόπο.

«Η Πολιτεία φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να λύσει αυτόν τον γρίφο, ενώ υπάρχουν κανόνες που θα μπορούσε να επιβάλει στην αγορά.

Ενδεικτικό παράδειγμα των ελλείψεων αποτελεί γνωστό παυσίπονο, το οποίο αυτή τη στιγμή δίνεται με δελτίο σε μικρές ποσότητες, ενώ έχει μεγάλη ζήτηση, επειδή είναι σε έλλειψη», σημειώνει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου