ΤΟΠΙΚΑ

«Πανδημία» ιώσεων σε μικρά παιδιά

πανδημία-ιώσεων-σε-μικρά-παιδιά-891113

Αυξημένη επισκεψιμότητα και στο Νοσοκομείο Βόλου μετά το άνοιγμα των σχολείων

Σημαντική αύξηση των περιστατικών ιώσεων καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά κυρίως σε νήπια, τα οποία εμφανίζουν ίωση του αναπνευστικού, αλλά και βρογχίτιδα. Οι ιδιώτες παιδίατροι τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν παιδιά, ενώ αυξημένη είναι η επισκεψιμότητα και στο Νοσοκομείο Βόλου όπου προσέρχονται γονείς, προκειμένου να εξεταστούν τα παιδιά τους, κυρίως όταν παρουσιάζουν υψηλό πυρετό.

Το γεγονός ότι ορισμένες εποχικές ιώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί από τον χειμώνα στο φθινόπωρο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μεγαλύτερο συγχρωτισμό, προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποδεικνύεται πως αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων, είτε με άμεση επαφή, είτε με σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η πρόβλεψη των γιατρών, που συνέστηναν στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ακόμη και εκείνα που είναι σε πολύ μικρή ηλικία, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει έξαρση ιώσεων, επιβεβαιώνεται.

Οι διάδρομοι των ιατρείων παιδίατρων είναι κάθε μέρα γεμάτοι πρωί και απόγευμα με παιδιά από 2 έως 6 χρόνων κυρίως, τα οποία παρουσιάζουν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και πρέπει να λάβουν θεραπεία, για να τις ξεπεράσουν.

«Η νοσηρότητα είναι αυξημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα και χρειάζεται προσοχή. Τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, αλλά και σε άλλες παιδικές δραστηριότητες που συμμετέχουν και είναι λογικό να κολλάνε. Όμως, δεν χρειάζεται πανικός. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Βόλου Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη.

«Αρκετά παιδιά χρειάζονται νοσηλεία όχι όμως στον βαθμό όταν βρισκόμασταν σε περίοδο πανδημίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η νοσηλεία αυτές τις ημέρες, ενώ αυξήθηκε και η νοσηρότητα», εξηγεί η γιατρός.

Αναφέρει επίσης ότι πέρα από τις ιώσεις του αναπνευστικού, καταγράφονται περιστατικά βρογχίτιδας που δεν είχαν καταγραφεί τους χειμερινούς μήνες, όπως και γαστρεντερίτιδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου