ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπούν στην καρδιά θερμοκρασία, υγρασία και ρύποι

χτυπούν-στην-καρδιά-θερμοκρασία-υγρα-298518

Θανατηφόρος ο συνδυασμός για τον ανθρώπινο οργανισμό

Θανατηφόρο κοκτέιλ αποτελεί ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και ρύπων στην ατμόσφαιρα για την πρόκληση οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ τα περιστατικά με κολπική μαρμαρυγή αυξάνονται κατά κόρον όταν η υγρασία αγγίζει κόκκινο.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προέλθει από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία εξέτασε τη ροή περιστατικών για ένα ολόκληρο χρόνο σε σύγκριση με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πόσο τελικά επηρεάζει το περιβάλλον τη λειτουργία της καρδιάς; Τελικά η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο εχθρός και ο δημιουργός νοσημάτων της καρδιάς; Το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου ερεύνησαν κατά πόσο οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν καρδιά, συναισθανόμενοι και την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη μας.

Την έρευνα αυτή παρουσίασε την Παρασκευή ο κ. Γιώργος Θεοτόκογλου, νοσηλευτής της Καρδιολογικής Κλινικής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Θεοτόκογλου για την έρευνά αυτή της Κλινικής επεσήμανε πως η αφορμή για τη δημιουργία της ήταν η μεγάλη ροή εισαγωγών τις ημέρες με έντονη υγρασία, με αυξημένη θερμοκρασία αλλά και με υψηλούς αριθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως η κολπική μαρμαρυγή είναι πρωταθλήτρια στην υγρασία και ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και ρύπων χαρακτηρίζεται ως θανατηφόρος, καθώς προκαλεί σε ομάδες ανθρώπων οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η παρατήρηση έγινε σύμφωνα με τις εισαγωγές των ασθενών για το 2010, ενώ τα αποτελέσματά της αποκρυσταλλώθηκαν το 2011. Μάλιστα η εν λόγω έρευνα κέρδισε και το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Συγκεκριμένα το 2010 εισήχθησαν στην Καρδιολογική Κλινική και τη Στεφανιαία Μονάδα 2.200 ασθενείς. Από αυτούς οι 877 έπασχαν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από κολπική μαρμαρυγή και από καρδιακή ανεπάρκεια.

Στην Καρδιολογική Κλινική νοσηλεύτηκαν 236 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, 242 με καρδιακή ανεπάρκεια και 69 με κολπική μαρμαρυγή, ενώ στη Στεφανιαία Μονάδα εισήχθησαν 236 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, 84 με καρδιακή ανεπάρκεια και δέκα με κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, έγιναν 472 εισαγωγές ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα ήταν από 37.6% – 96%! Παράλληλα έγιναν 326 εισαγωγές περιστατικών με καρδιακή ανεπάρκεια όταν η υγρασία κυμαίνονταν από 45%-96% και 79 εισαγωγές με κολπική μαρμαρυγή όταν τα ποσοστά ήταν από 48% – 95,5%.

Την ίδια στιγμή όταν οι ρύποι ήταν από 8 έως και 157 μικρογραμμάρια στο Νοσοκομείο έφτασαν 424 περιστατικά με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, 300 περιστατικά με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ όταν οι ρύποι έφτασαν τα 78 μικρογραμμάρια εισήχθησαν 72 περιστατικά με κολπική μαρμαρυγή.

Ακολουθώντας τα στοιχεία της έρευνας παρατηρεί κανείς, όπως υπογραμμίζει και ο κ. Θεοτόκογλου, πως η υγρασία επηρεάζει έντονα παθήσεις όπως η κολπική μαρμαρυγή και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το ίδιο διαφαίνεται και όταν υπάρχουν αυξημένοι ρύποι στην ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως και οι πολύ χαμηλές προκαλούν σε μερίδα ανθρώπων καρδιακή ανεπάρκεια και εμφράγματα.

Εκείνο που επεσήμανε ο κ. Θεοτόκογλου είναι πως δεν ασθενούν όλοι όταν καταγράφεται υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και αύξηση ρύπων. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που ακόμη και σε ηλικία 35 ή 38 ετών μπορεί να νοσήσουν από την καρδιά τους. Αυτό θα συμβεί είτε επειδή είναι παχύσαρκοι, είτε λόγω επιβαρημένης ιατρικής κατάστασης, εξαιτίας τρόπου ζωής ή και κληρονομικότητας.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τελικά το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας και ιδίως την καρδιά μας. Αφού δεν μπορούμε να επηρεάσουμε με κάποιο τρόπο την υγρασία και τη θερμοκρασία καλό θα ήταν να βρούμε τρόπους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοτόκογλου.

Παράλληλα επεσήμανε πως το δείγμα της έρευνας είναι μεν ενδεικτικό του όλου προβλήματος, όμως εξετάστηκαν τα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στην Καρδιολογική Κλινική και όχι όσοι πέρασαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

«Είναι χαρακτηριστικό πως στους διαδρόμους του Νοσοκομείου λέγεται συνήθως «πόση υγρασία έχει σήμερα;» ή «πού θα φτάσει η θερμοκρασία;» για να προετοιμαστεί ο καρδιολόγος για τα περιστατικά που αναμένεται να εξετάσει. Υπάρχουν δε πολλοί ασθενείς με καρδιακές παθήσεις που ταλαιπωρούνται τις επιβαρημένες από τις περιβαλλοντικές συνθήκες ημέρες , προσέρχονται μεν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δεν παραμένουν όμως για νοσηλεία, μιας και γίνεται εκεί η αντιμετώπιση του προβλήματος», εξήγησε ο νοσηλευτής της Καρδιολογικής Κλινικής.

Να σημειωθεί πως την έρευνα υλοποίησε όλο το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής και της Στεφανιαίας Μονάδας, με προεξάρχοντες τους Ανδραδοπούλου Μαρία, Γκοτζαμπασοπούλου Αναστασία, Θεοτόκογλου Γεώργιος, Λοντούδη Αγορίτσα και Τάχου Αλεξάνδρα, ενώ ιδιαίτερη συμβολή είχε ο Διευθυντής της Κλινικής, κ. Θεμιστοκλής Τσακνάκης και ο καρδιολόγος Αλέξανδρος Δούρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου