ΥΓΕΙΑ

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου του εντέρου η κατανάλωση ψαριού

ασπίδα-κατά-του-καρκίνου-του-εντέρο-300765

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα κινεζική έρευνα.

Κατά μέσον όρο η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον). Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, διατρέχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο ορθόν και μόνο 4% στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).

Τα παραπάνω διαπίστωσαν οι ερευνητές μετά από συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται ιδίως σε μεγάλες ποσότητες στο σολομό και τις σαρδέλες.

Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου