Οστεοπόρωση.. η «σιωπηλή» νόσος..

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-10, 23:57:35
Οστεοπόρωση.. η «σιωπηλή» νόσος..

Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις της μικρο- αρχιτεκτονικής δομής των οστών και μείωση της συγκέντρωσης των ουσιών που αποτελούν τα κύρια δομικά συστατικά τους.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η μέγιστη οστική πυκνότητα που ολοκληρώνεται στο 25ο με 30ο ηλικιακό έτος και ο ρυθμός αποδόμησης του ιστού που φυσιολογικά συμβαίνει με το πέρας του χρόνου.

Η οστεοπόρωση είναι μία «σιωπηλή<strong>» νόσος, καθώς στα πρώιμα στάδια της δεν συνοδεύεται από εμφανή κλινικά συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζονται χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα όπως οσφυαλγία, οι οστικές παραμορφώσεις και η κύφωση (καμπούρα), λόγω μικρών καταγμάτων των σπονδύλων.

Για να περιορίσετε λοιπόν τον ρυθμό αποδόμησης των οστών σας πρέπει να προσλαμβάνετε:

•Ασβέστιο

Πολύ ασβέστιο θα βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τα ξερά σύκα.

•Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δημιουργία των οστών. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι η έκθεση του στον ήλιο (15-20 λεπτά/ ημέρα έκθεση στον ήλιο). Όταν δεν υπάρχει επαρκής ηλιακή έκθεση, τότε η βιταμίνη D πρέπει να προσλαμβάνετε μέσω της τροφής.

Οι κυριότερες πηγές διαιτητικής βιταμίνης D είναι το βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια όπως η πέστροφα, η ρέγκα, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Σε αρκετές χώρες τρόφιμα όπως το γάλα και οι μαργαρίνες συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

•Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Το μαγνήσιο, το κάλιο και η λακτόζη ευνοούν την κατακράτηση ασβεστίου στα οστά, ενώ οι πρωτεΐνες, ο φώσφορος και το νάτριο αυξάνουν την απέκκριση του.

•Καφεΐνη

Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης διεγείρει την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα και σχετίζεται με την απώλεια οστικής μάζας.

•Αλκοόλ

Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην οστική μάζα.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
1
=