ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση.. η «σιωπηλή» νόσος..

οστεοπόρωση-η-σιωπηλή-νόσος-300978

Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις της μικρο- αρχιτεκτονικής δομής των οστών και μείωση της συγκέντρωσης των ουσιών που αποτελούν τα κύρια δομικά συστατικά τους.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η μέγιστη οστική πυκνότητα που ολοκληρώνεται στο 25ο με 30ο ηλικιακό έτος και ο ρυθμός αποδόμησης του ιστού που φυσιολογικά συμβαίνει με το πέρας του χρόνου.

Η οστεοπόρωση είναι μία «σιωπηλή» νόσος, καθώς στα πρώιμα στάδια της δεν συνοδεύεται από εμφανή κλινικά συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, εμφανίζονται χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα όπως οσφυαλγία, οι οστικές παραμορφώσεις και η κύφωση (καμπούρα), λόγω μικρών καταγμάτων των σπονδύλων.

Για να περιορίσετε λοιπόν τον ρυθμό αποδόμησης των οστών σας πρέπει να προσλαμβάνετε:

•Ασβέστιο

Πολύ ασβέστιο θα βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τα ξερά σύκα.

•Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δημιουργία των οστών. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον άνθρωπο είναι η έκθεση του στον ήλιο (15-20 λεπτά/ ημέρα έκθεση στον ήλιο). Όταν δεν υπάρχει επαρκής ηλιακή έκθεση, τότε η βιταμίνη D πρέπει να προσλαμβάνετε μέσω της τροφής.

Οι κυριότερες πηγές διαιτητικής βιταμίνης D είναι το βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια όπως η πέστροφα, η ρέγκα, ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Σε αρκετές χώρες τρόφιμα όπως το γάλα και οι μαργαρίνες συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.

•Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Το μαγνήσιο, το κάλιο και η λακτόζη ευνοούν την κατακράτηση ασβεστίου στα οστά, ενώ οι πρωτεΐνες, ο φώσφορος και το νάτριο αυξάνουν την απέκκριση του.

•Καφεΐνη

Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης διεγείρει την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα και σχετίζεται με την απώλεια οστικής μάζας.

•Αλκοόλ

Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην οστική μάζα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου