ΔΙΕΘΝΗ

Δυόμιση χρόνια μετά τον κορονοϊό, στην αγορά της Γουχάν εκδηλώθηκαν κρούσματα χολέρας

δυόμιση-χρόνια-μετά-τον-κορονοϊό-στην-870475

Αναστάτωση στους 12 εκατομμύρια κατοίκους της Γουχάν στην Κίνα φαίνεται πως έχει προκαλέσει η ανίχνευση χολέρας σε κεντρική αγορά τροφίμων, δυόμισι χρόνια αφότου ο κορονοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Το βακτήριο βρέθηκε σε μαλακόστρακες χελώνες που πωλούνταν ως τρόφιμα. Αυτό, όμως, που προκαλεί την αγωνία, είναι ότι ένας φοιτητής εκδήλωσε συμπτώματα διαρροϊκής νόσου από το ίδιο βακτήριο.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της πόλης, όπως γράφει το Reuters, ανακοίνωσαν ότι το μικρόβιο που ανιχνεύθηκε στις χελώνες, το στέλεχος Ο139 του βακτηρίου Vibrio chilerae, είναι διαφορετικό από το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στον φοιτητή, ένδειξη ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται.

Η βακτηριακή λοίμωξη μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένο νερό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αφυδάτωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με αντιβιοτικά. Το κατάστημα που πουλούσε χελώνες με χολέρα έκλεισε για τρεις ημέρες για απολύμανση και οι υπάλληλοι παραμένουν υγιείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο η ιχνηλάτηση άλλων προϊόντων που είχαν παραληφθεί μαζί με τα μολυσμένα ζώα.

Ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι μικρός σε μια μεγαλούπολη με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ωστόσο η ανίχνευση της ασθένειας επανέφερε μνήμες των δραματικών πρώτων ημερών της πανδημίας: το θέμα έγινε top trend στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, με περίπου 200 εκατομμύρια προβολές μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

«Η ανίχνευση του Vibrio cholera O139 μας υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι οι υγρές αγορές [που πωλούν ζωντανά ζώα], αν και είναι σημαντικές για την Ασία από άποψη πολιτισμού και οικονομίας, συνδέονται με διάφορους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» σχολίασε ο Αντριου Γκρίνχιλ, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Το στέλεχος Ο139, επισήμανε, έχει ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες χωρίς να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες. «Το γεγονός ότι το στέλεχος ανιχνεύθηκε επιβεβαιώνει ότι υπάρχει παρακολούθηση, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί» πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής ωστόσο οι αρχές της Γουχάν δεν έχουν διευκρινίσει πώς μπορεί να προσβλήθηκε ο φοιτητής και ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα ιχνηλάτησης.

Η Γουχάν έγινε παγκοσμίως γνωστή τον Δεκέμβριο του 2019 όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19. Ορισμένοι από τους πρώτους ασθενείς είχαν επισκεφθεί υγρή αγορά της Γουχάν, ωστόσο η προέλευση της πανδημίας παραμένει μυστήριο και πηγή διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Λόγω της υποψίας ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από την αγορά, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο άγριων ζώων ως τροφίμων.

Πηγή: Protagon.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου