ΤΟΠΙΚΑ

Θηλασμός και καφεΐνη

θηλασμός-και-καφεΐνη-870827

Η νέα μητέρα καλείται να προσαρμόσει τα ωράρια ύπνου της ανάλογα με αυτά του μωρού της, γεγονός που συχνά προκαλεί κόπωση και σταδιακή εξάντληση. Η φροντίδα ενός νέου μωρού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα περιορισμένο χρόνο για ύπνο και συχνά οι νέες μητέρες προσφεύγουν στην κατανάλωση καφέ ή άλλων ενεργειακών ποτών με καφεΐνη με σκοπό την εγρήγορση τους κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση της μητέρας από τα περιέχοντα καφεΐνη ποτά ή αφεψήματα με αποτέλεσμα διαταραχές του ύπνου της.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) το ανώτατο ασφαλές όριο καφεΐνης για την θηλάζουσα θεωρούνται τα 300mg/ημέρα (2-3 φλυτζάνια καφέ) ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) θεωρεί ως ανώτατο όριο τα 200mg /ημέρα (1-2 φλυτζάνια καφέ).

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΙΝΗΣ

Tα επίπεδα της καφεΐνης στο μητρικό γάλα κορυφώνονται 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση. Ο χρόνος ημίσειας ζωής, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται για να μεταβολίσει ο οργανισμός το ήμισυ της καταναλωθείσας ποσότητας καφεΐνης, διαφέρει μεταξύ ενηλίκων και μωρών. Στους ενήλικες είναι 3-7 ώρες ενώ σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ περισσότερες και παραμένει έτσι για αρκετούς μήνες.

Επομένως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης από την θηλάζουσα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο βρέφος με συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, αυξημένη διεγερσιμότητα και διαταραχές ύπνου.

Επιπρόσθετα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της γαλουχίας εάν το βρέφος έχει διαγνωσμένη καρδιακή πάθηση, αρρυθμίες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτές τις καταστάσεις.

Εάν υπάρχει υποψία αρνητικής επίδρασης της καφεΐνης στο θηλάζον βρέφος τότε η θηλάζουσα πρέπει να κάνει αποχή από την καφεΐνη επί 2-3 εβδομάδες ώστε να γίνει επιβεβαίωση της αιτίας και να ελεγχθούν τα συμπτώματα .

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ

Περιορίζοντας η μητέρα την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα, το βρέφος λαμβάνει μια μικρή δόση καφεΐνης μέσω του μητρικού γάλακτος. Υπολογίζεται ότι από την καφεΐνη που καταναλώνει η μητέρα, στο μητρικό γάλα περνάει μέχρι το 1,5% της ποσότητας αυτής. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι θηλάζουσες ακολουθήσουν σωστά τις οδηγίες και περιορίσουν την υπερβολή, δεν θα υπάρξουν προβλήματα για το βρέφος.

ΆΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ

Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες πηγές καφεΐνης στη διατροφή τους, όπως η σοκολάτα , το τσάι, το Yerba mate, τα ενεργειακά ποτά, η σόδα, το αρωματισμένο νερό, η γκουαράνα κάποια παυσίπονα, τα περισσότερα από τα φάρμακα για τις ημικρανίες όπως και κάποια συμπληρώματα αδυνατίσματος, Ωστόσο, οι μητέρες που θηλάζουν και καταναλώνουν οποιεσδήποτε πηγές καφεΐνης θα πρέπει να γνωρίζουν την περιεκτικότητα του προϊόντος σε καφεΐνη ελέγχοντας την ετικέτα του προϊόντος και να συνυπολογίζουν το ημερήσιο άθροισμα τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΜΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150115.pdf

2.https://www.caffeineinformer.com/the-caffeine-database

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501467/

4.https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/maternal-diet.html#:~:text=Caffeine%3A,to%203%20cups%20of%20coffee

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου