Βρέθηκε γονίδιο κατά της εξάπλωσης του καρκίνου του παγκρέατος

Τελευταία ενημέρωση: 2012-04-30, 10:53:43
Βρέθηκε γονίδιο κατά της εξάπλωσης του καρκίνου του παγκρέατος

Ένα γονίδιο, το οποίο επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μία πιο εστιασμένη θεραπεία.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών και, στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι μπορεί να δράσει ανάλογα και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Τούβεσον του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», διαπίστωσαν ότι, όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί περίπου στο 15% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.

Γονίδια όπως το USP9X συνιστούν μία κατηγορία που ονομάζονται καταστολείς των όγκων, επειδή λειτουργούν ως «φρένα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όταν τα συγκεκριμένα γονίδια απενεργοποιούνται, τότε ο όγκος πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας. Το γονίδιο USP9X ήταν ήδη γνωστό, όμως τώρα μόνο οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι λειτουργεί και ως καταστολέας των όγκων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=